Jaroslava Jermanová: Kandidátka na hejtmanku, která si plány s krajem (zatím) nechává pro sebe

Kandidátka na hejtmanku za hnutí ANO Jaroslava Jermanová
 

Začínala v komunální politice, ale už teď je jasné, že to její ambice neuspokojilo. Jaroslava Jermanová míří výš. Z pozice místopředsedkyně Sněmovny se stala jedničkou hnutí ANO pro krajské volby 2016 ve Středočeském kraji a zároveň kandidátkou na hejtmanku.

Ing. Jaroslava Jermanová se narodila 17. srpna 1970 v Karlových Varech. Pracovala jako personalistka a referentka v několika společnostech. Osm let byla zastupitelkou Krhanic, z toho po čtyři roky starostkou. Byla zastupitelkou Středočeského kraje. Dnes je místopředsedkyní PS PČR, radní Benešova a místopředsedkyní hnutí ANO. Má o 19 let mladšího partnera.

Tak jako všem kandidátům jsme chtěli i Jaroslavě Jermanové položit otázky o plánech a cílech, kterých chce po svém případném zvolení na post hejtmanky kraje dosáhnout. Prostřednictvím šéfa své předvolební kampaně Petra Vladyky se však omluvila s tím, že svou vizi kraje představí až na tiskové konferenci. Do té doby nechce své potenciální voliče se svým programem a myšlenkami seznamovat.

Škoda. Pokud takto vypadá předvolební strategie hnutí, je velmi zajímavá a rozhodně také originální. Otázkou však zůstává, jestli se dá s touto "převratnou" novinkou někam dojít, tím spíš k funkci hejtmanky. Samozřejmě i Jermanová by dostala stejný prostor jako všichni její soupeři o hejtmanský post. Jako jediná ho ale slušně odmítla. Až volby rozhodnou, zda je takto nastoupená cesta správná.

Přesto chceme být fér a bývalou členku ODS nevynecháme. Tím spíš, že se jako jedna ze stále poměrně malého počtu žen ve vrcholné politice dokázala prosadit ve světě, který je pořád spíš připisován mužům, a její politická dráha zatím šlape jako dobře promazaný stroj. Zdá se, že téměř vše, na co absolventka České zemědělské univerzity sáhne, to se podaří.

 

Už v roce 2002 se coby nezávislá stala starostkou Krhanic na Benešovsku, poté i krajskou 

Co si myslí o svém předsedovi Babišovi? "Není nadpřirozená bytost, ale jinak je to člověk velmi pracovitý, někdy až chorobně. Někdy mluví rychleji, než přemýšlí. A někdy reaguje cholericky. K ženám je však velmi galantní."
S předsedou hnutí Andrejem Babišem

zastupitelkou, ovšem už v barvách ODS. O devět let později ze strany vystoupila a stala se členkou Babišova hnutí ANO 2011. Tady začala její raketová politická dráha, protože zanedlouho už vedla celou středočeskou organizaci. V roce 2013 byla zvolena poslankyní ANO a následně i zástupkyní šéfa dolní komory Jana Hamáčka. 


Tím to ale neskončilo. Rok 2015 pro Jaroslavu Jermanovou znamenal post místopředsedkyně hnutí ANO a na začátku letošního roku se po převratu stala městskou radní v Benešově. Je zřejmé, že má důvěru šéfa hnutí. Otázkou je, zda pro své nesporné kvality, nebo je to tím, že je striktně loajální. Což se samozřejmě hodí každému, kdo něco řídí a potřebuje uplatňovat svůj vliv, ať už přímo, nebo nepřímo.  

Více o benešovském "puči" můžete číst zde
Jako první místopředsedkyně Sněmovny v historii přiznala, že vládnoucí strany vědomě porušily jednací řád. Stalo se tak při jednání u elektronické evidence tržeb. "My jsme byli dotlačení do situace, kdy nám nic jiného nezbylo. „Jednací řád přežil svoji dobu a má mnoho děr, které lze využít a zneužít, a v současné době je zneužíván." 
„Mysli jako Jermanová: porušit zákon je ok. Ale musíš být přesvědčen, že děláš 'vyšší dobro'. A myslet si, že je zákon zastaralý. WTF!" To si na Twitteru napsal šéf pražské buňky ODS Filip Humplík.

Už se také několikrát přesvědčila o tom, že politický chlebíček může někdy pořádně ztvrdnout. Zejména, když veřejně přiznala, že koalice porušila jednací řád sněmovny při prosazování elektronické evidence tržeb. Na sociálních sítích pak o sobě četla spoustu nelichotivých výrazu, z nichž "koště" nebo "lhářka" byly ještě ty mírnější.

Buď jak buď, z kdysi nadějné političky je už dnes opravdu velmi úspěšná žena. Na to, jestli může být i hejtmankou, si ale ještě musíme nějakou tu chvíli počkat. Kam by měl podle ní Středočeský kraj směřovat, co ho nejvíc trápí a co potřebuje, jsme se od ní bohužel nedozvěděli. Jermanová tak má, stejně jako celé hnutí ANO, hodně co dohánět. Získat zpět čas, který se zbytečně ztratil handrkováním
o tom, kdo se vlastně kandidátky ujme, však už vrátit
nejde. 

Chtěli jsme znát i stanovisko vedení Krhanic, kde byla Jermanová starostkou. Bohužel na žádný oficiální kontakt uvedený na stránkách obce nikdo nereagoval. Škoda, možná by to byla zajímavá konfrontace. I když... pořád je to jenom politka, kde málokdo řekne, co si opravdu myslí. 

Klíčová slova:
ANO