Jan Jakob chce transparentnost: Lidé musí vědět, kam jde každá koruna

  |  Komerční sdělení

Už dnes se otevírají brány volebních místností a brzy budeme znát nejen jméno nového hejtmana Středočeského kraje, ale také zastupitelů, kteří budou hájit zájmy veřejnosti. Jedním z nich by chtěl být i starosta Roztok Jan Jakob, za kterým už stojí jasně viditelné výsledky práce. 

Jsou politici, kteří se vezmou prakticky z ničeho a rádi by se stali málem prezidenty. Jan Jakob mezi ně rozhodně nepatří. Už šest let úspěšně starostuje v Roztokách a své myšlenky by rád převedl i na krajskou úroveň. "Když jsem začínal, mohlo naše město ze svého rozpočtu investovat pět procent, nyní jsme schopni proinvestovat téměř čtyřicet. Toho jsme dosáhli díky otevřeným soutěžím a přehodnocení všech smluv," tvrdí Jakob. 

Něco podobného by prý měl dělat i kraj, on by se za to rád zasadil. "Kraj nyní investuje jen tři procenta. Jsem přesvědčen, že by mohl investovat výrazně více. Podle Jakoba a celé TOP 09, v jejíž barvách kandiduje, není žádný důvod k tomu, aby kraj nezveřejňoval všechny smlouvy kromě personálních a všechny faktury s plněním nad 50 tisíc korun.

Konkrétně se chce zasadit za transparentní a odpovědné hospodaření kraje. "Během čtyř let krajská vláda utratí za každého občana našeho kraje 70 tisíc přímo z krajského rozpočtu, celkem 80 miliard. Další obrovské peníze z veřejných zdrojů utrácí krajem řízené organizace, zejména nemocnice." Roztocký starosta vidí jako nutnost, aby obyvatelé kraje měli přehled o tom, kam putuje každá koruna. 

Jaké jsou možnosti?

Zkušenosti s řízením a správou v soukromém i veřejném sektoru jsou pro Jakoba i TOP 09 velkou výhodou. "Víme, co náš kraj potřebuje v dopravě, zdravotnictví a školství, ale i v ochraně životního prostředí, rozvoji regionů a podpoře turistického ruchu. Dobře si také uvědomujeme, že je minimálně dvakrát potřeba zvýšit investice v kraji." 

Dnes Středočeský kraj využívá takzvané odložené financování, kdy za odvedenou práci či dodané zboží platí až po jednom nebo dvou letech. "Fakticky se tak navyšuje zadlužení kraje. Dodavatelé si navíc tuto pozdní platbu započítávají do ceny. Přitom má kraj dost finančních prostředků a možnost půjčit si v bankách s téměř nulovým úrokem." 

 

Novinky a technologie

Jakob by se také rád podílel na založení krajského poradenského servisního centra pro získávání dotací, které by mělo pomáhat nejen obcím či neziskovým organizacím, ale i malým podnikatelům a drobným zemědělcům. "Poradí jim i v tom, jak vhodně využít nabízených dotací a neutonout v zá- plavě byrokracie."

Sympatický politik by se nebál ani technických novinek a aplikací. "Chceme například "smart region", což je chytrý a přístupný kraj po vzoru "smart city". Těch věcí, které bych rád změnil a začal, je hodně. Hospodaření kraje je jednou z priorit, protože podle mého názoru bylo hodně dlouho zanedbáváno," uzavírá Jan Jakob.  

Jan Jakob
Kandiduje do krajského zastupitelstva za TOP 09, kde začínal jako tiskový mluvčí. V roce 2010 byl zvolen do zastupitelstva Roztok a stal se starostou. O čtyři roky později tento mandát obhájil. Je mu 33 let, je ženatý, má tři děti. Ve volném čase relaxuje vařením, je spoluautorem kuchařky pro děti. Je předsedou celostátní expertní komise TOP 09 pro samosprávu a místopředseda Klubu starostů TOP 09.