Víme jako první - kdo povede kraj?

Martin Kupka
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Na ustavujícím jednání Středočeského kraje v pátek 18. listopadu složí svůj slib nová hejtmanka Jaroslava Jermanová, její náměstci i další členové rady. Kdo tedy bude nově vládnout kraji?

Středočeský kraj čeká v pátek 18. listopadu velký den, protože na ustavujícím jednání získá nové vedení. Voliči v říjnových krajských volbách dali jasně najevo, že si přejí změny ve vedení kraje, a to se jim splnilo. Už dlouho se ví, že hejtmankou bude Jaroslava Jermanová z ANO, která si svůj post vydobyla na předsedovi hnutí Andreji Babišovi. Ve vedení kraje však naleznete spoustu nových tváří.

Členy rady se stali zástupci koalice, která se v kraji rodila celkem obtížně. Nakonec smlouvu podepsali ANO, STAN, ODS a tři zastupitelé, kteří kandidovali za TOP 09, ale nakonec šli proti vůli své strany. Koalice bude mít v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 44 hlasů.

 

hejtmanka

Jaroslava Jermanová Pokorná (ANO)

náměstek hejtmana SK: 
Ing. Gabriel Kovács (ANO)
Mgr. Martin Kupka (ODS)
Mgr. Daniel Marek (TOP 09)
Mgr. Bc. Vít Rakušan (STAN)

člen Rady kraje: 
RNDr. Martin Macháček, CSc. (STAN)
Ing. Věslav Michalik, CSc. (STAN)
Ing. Jaroslava Němcová, MBA (ANO)
Ing. František Petrtýl (ANO) 
Ing. et Ing. Jan Skopeček (ODS)
RNDr. Ivo Šanc, CSc. (STAN)


Na ustavujícím jednání nejdříve složí slib noví zastupitelé, pak dojde na volbu hejtmanky, jejích náměstků i dalších členů rady. Právě díky vysokému počtu koaličních hlasů se nepředpokládají žádné zvraty, vše je předem dojednané. Poté bude třeba zvolit nový výbor regionální rady, stanovit kompetence náměstků a radních a ustavit jednotlivé výbory zastupitelstva.

Přestože se strany po volbách dohodly celkem rychle, alespoň v porovnání s jinými kraji v republice, svolání ustavujícího jednání oddálily stížnosti na volby. K soudu jich bylo nakonec doručeno celkem pět. Například od koalice Svoboda a přímá demokracie - Tomio Okamura (SPD) a Strana práv občanů (SPO), která se těsně nedostala do zastupitelstva a domáhala se přepočítání hlasů. Ani jedné stížnosti však soud nevyhověl.

Do lavic po ověření mandátů usedlo všech 65 zastupitelů zvolených v krajských volbách na začátku října. Následoval slib zastupitelů, kteří noví členové kolektivního vedení kraje složili do rukou končícího hejtmana Miloše Petery (ČSSD). Ten se také v úvodu ujal řízení schůze. Ovšem jen do zvolení nové hejtmanky.

Tou se stala Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO 2011, dosavadní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny parlamentu ČR. Následovala volba náměstků hejtmanky a radních Středočeského kraje a stanovení oblastí jejich působnosti.

Zastupitelé rozhodli o rozdělení postů následovně:

Hejtmanka – Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011)

Statutární zástupce a náměstek hejtmanky pro oblast bezpečnosti a cestovního ruchu – Vít Rakušan (STAN)

Náměstek hejtmanky pro oblast financí – Gabriel Kovács (ANO 2011)

Náměstek hejtmanky pro oblast zdravotnictví – Martin Kupka (ODS)

Náměstek hejtmanky pro oblast kultury a památkové péče – Daniel Marek (TOP 09)

 

Radní pro oblast investic, majetku a veřejných zakázek – Martin Macháček (STAN)

Radní pro oblast hospodářského a regionálního rozvoje včetně evropských projektů a rozvoje venkova – Věslav Michalik (STAN)

Radní pro oblast sociálních věcí – Jaroslava Němcová (ANO 2011)

Radní pro oblast dopravy – František Petrtýl (ANO 2011)

Radní pro oblast vzdělávání a sportu – Jan Skopeček (ODS)

Radní pro oblast životního prostředí a zemědělství – Ivo Šanc (STAN)

 

Poté zastupitelé ustanovili 10 výborů zastupitelstva a počet jejich členů – v každém z nich bude 15 členů, z toho vždy 1 předseda a 2 místopředsedové:

– Výbor finanční

– Výbor kontrolní

– Výbor pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost

– Výbor sociálních věcí

– Výbor pro životní prostředí a zemědělství

– Výbor pro zdravotnictví

– Výbor pro dopravu

– Výbor pro hospodářský a regionální rozvoj, vědu a výzkum

– Výbor pro tělovýchovu a sport

– Výbor pro památkou péči, kulturu a cestovní ruch

 

Krajští zastupitelé též hlasováním stanovili počet uvolněných členů Zastupitelstva Středočeského kraje. Uvolněných členů bylo stanoveno celkem 16, z toho uvolněných členů Rady kraje je 11 a 5 uvolněných předsedů výborů (Výbor finanční, Výbor kontrolní, Výboru pro hospodářský a regionální rozvoj, vědu a výzkum, Výboru pro dopravu a Výbor pro životní prostředí a zemědělství). Předsedové ostatních výborů budou neuvolnění.

 

Následovala volba členů Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy. Výbor bude pracovat jako patnáctičlenný ve složení:

 

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011)

Marie Kaufmann (ANO 2011)

Jaroslava Němcová (ANO 2011)

Gabriel Kovács (ANO 2011)

Dana Drábová (STAN)

Věslav Michalik (STAN)

Ctirad Mikeš (STAN)

Petr Štěpánek (STAN)

Jana Poláková (ODS)

Dan Jiránek (ODS)

Michael Pánek (ODS)

Milan Schweigstill (TOP 09)

Jan Jakob (TOP 09)

Karel Horčička (ČSSD)

Pavel Hubený (KSČM)

Jaroslava Jermanová Pokorná - Místopředsedkyně PS PČR, radní města Benešov, bývalá zastupitelka Středočeského kraje, místopředsedkyně hnutí (ANO 2011).
Gabriel Kovács - Současný zastupitel města Rudná u Prahy, člen finančního výboru; ekonom, předseda prezídia Asociace družstevních záložen.
Martin Kupka - Rodák z Jilemnice vystudoval Fakultu sociálních věd na UK. V roce 2010 na čtyři měsíce pracoval jako mluvčí vlády Petra Nečase. Pak se ale stal starostou Líbeznic.
Daniel Marek - Daniel Marek má s regionální politikou zkušenosti. Poprvé kandidoval v minulých komunálních volbách, od té doby je předsedou komise tělovýchovy a sportu rady města, pracuje v dislokační komisi. Zvolen byl za SNK-ED.
Martin Macháček - Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu v Praze. Původním povoláním je fyzik, v současnosti je v důchodu. V oboru astrofyziky dosáhl vědecké aspirantury. Mezi roky 1972 a 1992 působil v Astronomickém ústavu ČSAV. Od roku 2006 do roku 2016 byl starostou obce Ondřejov.
Vít Rakušan - Politik a středoškolský učitel, od roku 2016 první místopředseda hnutí STAN, od roku 2012 zastupitel Středočeského kraje, od roku 2010 zastupitel a starosta města Kolín.
Věslav Michalik - Jako současný starosta obce Dolní Břežany usiluje především o zvyšování životního standardu v regionu Dolnobřežanska. Ve své funkci přesměroval vývoj obce od monofunkční noclehárny k plnohodnotné a živé obci, která je dnes atraktivní pro její obyvatele i pro návštěvníky. Dolní Břežany v letošním roce uspěly v mezinárodní soutěži Kvetoucích sídel Evropy.
Jan Skopeček - Český ekonom, vysokoškolský pedagog a politik, od roku 2004 zastupitel Středočeského kraje, zastupitel a radní města Hořovice, člen ODS.
Ivo Šanc - Politik a geolog, od roku 2012 zastupitel Středočeského kraje, v letech 1994 až 1999 a opět 2010 až 2014 starosta města Kutná Hora, v minulosti člen ODS a později člen a místopředseda Unie svobody.