V hospodách už si nezapálíte. Poslanci podpořili protikuřácký zákon

Kouření zabíjí...Zákaz kouření bude platit (nejen) ve všech hospodách
 

V restauracích se už kouřit nebude. Tak zní dnešní verdikt ve prospěch protikuřáckého zákona. Poslanecká sněmovna zákon schválila ve třetím znění. Musí jej sice ještě potvrdit Senát a podepsat prezident Miloš Zeman, ale žádné problémy se neočekávají. V platnost zákon vejde v květnu příštího roku. Kouřit se nebude smět nejen v restauracích.

Protikuřácký zákon se dlouho projednával, nakonec se ale přece jen prosadil. To se lidem moc nelíbí. "Jsem nekuřák, ale otvírá se mi kudla v kapse, jak z nás zákonodárci neustále dělají blbce. V hospodách se odjakživa chlastalo a kouřilo, když mi to vadí, tak tam nelezu, nebo si dám jedno na ex a jdu. Podle mne je pohostinství podnikání, tak ať si majitel zvolí podmínky. Aby štamgasty dostal do hospody třeba i nekuřácké, ale ať mu do toho nikdo nekecá," tak se vyjádřil jeden z diskutujících na Facebooku na téma protikuřácký zákon.

Jinak to nevidí ani Martin Novák, který kouří příležitostně. "Je to diskriminace podnikání a potažmo i kuřáků, ale dá se to odůvodnit tím, že všichni platíme i léčbu kuřáků, takže je to v rámci obecného dobra. Rozhodně jde ale o diskriminaci byznysu," vyjádřil se.

Protikuřácký zákon začne opravdu platit od 31. května 2017, ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík z něj má velkou radost. "Nejde tady o zákon proti kuřákům, jak ho rádi nazývají někteří jeho odpůrci, je to zákon proti zlozvyku zvanému kouření. Uvědomme si, že kouření přímo či nepřímo způsobuje každoročně v České republice smrt zhruba 18 tisíc lidí. Každý život, který tento zákon zachrání, stál a stojí za to úsilí zákon prosadit!“ řekl ministr.

Podle něj by se lidé měli naučit, že normální je nekouřit. "Naše děti už budou vyrůstat v prostředí, které bude jasně říkat, že normální je opravdu nekouřit, chránit své zdraví a nepoškozovat ho ani ostatním jak tabákovým dýmem, tak třeba alkoholem," řekl Ludvík.

Cílem zákona je posílit ochranu zdraví poškozovaným tabákovými výrobky. Kde všude bude zákaz kouření platit? Ve všech restauračních zařízeních - tedy v kavárnách, barech, hospodách. A to bez výjimek v podobě stavebně oddělených prostor kuřáren.  Kouřit se bude smět jenom na zahrádkách. Povolené budou také vodní dýmky.

Kouření bude zakázané skoro všude
Zákaz se dále vztahuje na nekryté zastávky, nástupiště nebo zoologické zahrady (tam si budete moci zapálit pouze v případě, že zde bude kuřárna k tomu vyhrazená). Nesmí se kouřit ve vnitřních prostorách zdravotnických zařízení, ovšem s výjimkou kuřárny na psychiatrickém oddělení. Zákaz nově platí i na čekárny nebo přilehlé chodby před ordinacemi. Nadále platí zákaz kouření ve vnitřních i vnějších prostorách vysokých škol.

Novinkou je zákaz kouření na koncertech, na plese, diskotéce, v kině, divadle nebo na výstavě. Platí to i pro sportovní haly. Jde o všechny vnitřní prostory, může to být i koncert ve staré tovární hale. Po dobu trvání akce bude platit úplný zákaz kouření a žádná z prostor navíc nemá povoleno zřizovat kuřárny.

Elektronické cigarety budou mít podobné restrikce jako cigarety klasické. Nicméně kuřáci e-cigaret mohou kouřit v restauracích, kavárnách a v zoologické zahradě. Všude jinde ale platí úplně stejné zákazy, jako kdyby šlo o klasickou cigaretu. Kde se kouřit může? V nákupních centrech a na mezinárodních letištích jsou k tomu určené kuřárny. Pak se může kouřit ve věznicích.

Pro nový zákon hlasovalo 118 ze 163 přítomných poslanců. Proti bylo 23 členů dolní komory. V případě poslaneckých úprav a úprav zdravotnického výboru Sněmovna schválila jen ty, s nimiž souhlasil ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).