Drábová zůstává zastupitelkou kraje. Nedůstojná taškařice zřejmě půjde k soudu

 

Co si má o české politice myslet nezúčastněný pozorovatel, prostý občan, když se dva subjekty nedokáží domluvit? Harašení zbraněmi mezi ministerstvem vnitra a Středočeským krajem zřejmě skončí u soudu. Vše kvůli jediné ženě, předsedkyni Úřadu pro jadernou bezpečnost a zároveň krajskou radní Daně Drábové. 

Je to celé postavené na hlavu. Dva dospělí lidé, v tomto případě ministr vnitra Milan Chovanec a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, se nedokáží domluvit. Nemluvě vůbec o tom, že oba mají kolem sebe armády poradců. Za vším stojí spor o to, zda Drábová může či nemůže vykonávat zároveň funkci předsedkyně Úřadu pro jadernou bezpečnost a krajské zastupitelky. 

A tak si tito dva vrcholní představitelé posílají dopisy, místo aby se sešli, během deseti minut si vše vyříkali a byl od toho pokoj. Sorry jako. "Státní úřad pro jadernou bezpečnost je ústředním orgánem státní správy a v čele tohoto úřadu je předseda, kterého jmenuje a odvolává vláda. Ministerstvo vnitra dospělo na základě odborného posouzení k závěru, podle něhož předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost nemůže být současně členkou zastupitelstva kraje," napsal hejtmance Chovanec. 

Neschopnost se domluvit

Když to přeložíme do "lidštiny", tak šéf vnitra zkrátka chce, aby Drábová nedělala obě funkce najednou. Zároveň si přál, aby se to projednávalo na včerejším jednání kraje. Chovanec však tuto bitvu na dálku prohrál, patnáct zastupitelů bylo proti, aby se bod vůbec dostal jako téma k hlasování. A to je samozřejmě pohodlná většina. 

Dá se předpokládat, že vnitro se jen tak nevzdá a požene celou věc k soudu. Totéž se čeká od hnutí STAN, v jehož barvách Drábová v zastupitelstvu "kope". Zástupci STAN totiž tvrdí, že v právních normách je chaos a nikdo pořádně neví, čím se řídit. Proto má podle nich rozhodnout soud. První místopředseda hnutí Vít Rakušan je přitom přesvědčen, že případnou při vyhrají. 

Neskutečný chaos

Pravdou je, že nepořádek (kulantně řečeno) opravdu panuje. Zákon o volbách do krajů totiž například hovoří jinak než zákon o volbách do obcí. A tak by se dalo ještě chvíli pokračovat. Nicméně to teď není podstatné. Co se tedy bude dít dál? První věcí je, že hejtmanka musí do 20. března informovat ministra vnitra o tom, jak se zastupitelstvo k případu postavilo. (Ten to sice ví, ale musí také dostat dopis. Asi aby měl po večerech co číst.) Chovanec pak požádá o svolání mimořádného zastupitelstva, které se musí uskutečnit nejpozději do třiceti dnů od obdržení žádosti. 

Minist vnitra má zřejmě dopisy rád. Stejný jako Pokorná Jermanová už prý dostali i v Královehradckém kraji. "Průšvih" má náměstkyně ministryně pro místní rozvoj a krajská zastupitelka Klára Dostálová.

Ovšem ani to nemusí "zlobivou" zastupitelku odvolat. Pak to zřejmě učiní sám ministr Chovanec, který má právo rozhodnout o zániku mandátu Dany Drábové. Když to udělá, v tu chvíli STAN předá věc soudu. Je to zamotané jako jihoamerická telenovela.

Jádro pudla je ale v tom, že se dvě strany nedokáží domluvit bez toho, aby do toho tahaly už tak přetížené soudy. Přitom inteligentních lidé je na kraji i ministerstvu dost. Nebo ne? Signál k obyvatelům a voličům je to v každém případě více než jasný - neumíme se domluvit, tak to necháme na někom jiném. Alibismus...