Milost pro Kajínka: Zeman chce něco, co sám odsoudil. Kolik z toho kápne?

Pan prezident se na návštěvě Středočeského kraje dobře bavil
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prezident Miloš Zeman je muž, který se sice tváří jako jeden z lidu a kamarád deseti milionů, zároveň však dokáže mistrně manipulovat a ovládat. I jeho odpůrci musí uznat, že je v tom přeborník a málokdo se mu vyrovná. Opět to dokázal svým výrokem na konto odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. Kolik politických bodů z toho asi kápne?

Shrňme si napřed prostá fakta. Jiří Kajínek je vděčným objektem všech politiků, kteří si chtějí nahnat nějaký ten bodíček. Veřejnost dodnes věří, že profesionální zloděj, vykradač bytů, chat a chalup, sedí ve vězení neoprávněně. Budiž, my také můžeme věřit na Barta Simpsona nebo tomu, že Elvis stále žije.

To však nic nemění na skutečnosti, že soud Kajínka v roce 1998 pravomocně odsoudil za vraždu podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše plus pokus o vraždu dalšího tělesného strážce Vojtěcha Pokoše na doživotí. Ať si říká kdo chce, co chce, dnes tedy v lochu sedí dvojnásobný vrah, jehož trest potvrdil soud i o rok později. Pokud nebudeme respektovat verdikty této instituce, můžeme to tu rovnou zabalit a vrátit se na stromy. 

29. října 2000 Kajínek utekl z věznice Mírov na Šumpersku. Policie ho zadržela 8. prosince 2000 v Praze 5.

Není žádný beránek

Možná by bylo dobré ještě připomenout, že rozsudek nejznámějšího českého vězně zněl takto: Doživotní trest odnětí svobody pro trestný čin vraždy dílem dokonaného a dílem ve stadiu pokusu a další méně závažné trestné činy. Těmi se ale v tomto případě nerozumí nakopnutí psa nebo krádež auta, nýbrž držení množství zbraní jako samopalů, pistolí i s tlumiči nebo brokovnice stejně jako tolika nábojů, že by se klidně mohl dát dohromady s Arnoldem a vyhladit kdejakou vesnici.

Teď, když jsme si pana Kájinka představili malinko blíž, vraťme se k Miloši Zemanovi. Ten se během návštěvy Čáslavi nechal slyšet, že si umí představit udělení milosti tomuto odsouzenému vrahovi. "Vážně uvažuji o milosti pro Jiřího Kajínka." Proč to asi řekl, když na začátku svého funkčního období tvrdil, že udělování milostí je přežitek a jejich posuzování proto hodil na ministerstvo spravedlnosti? Že by změnil názor, právě on, který tvrdí, jak je v nich pevný a neoblomný?

23. září 2004 Plzeňský krajský soud zamítl Kajínkovu první žádost o obnovu procesu. Od té doby přišly ještě tři, ta poslední 23. července 2015 byla zamítnuta stejným soudem. Následně rozhodnutí potvrdil i Vrchní soud v Praze.

 

Zároveň prosadil tyto tři podmínky, kdy může být milost udělena: omilostněný se nedopustil závažného trestného činu, na životě ho ohrožuje nemoc a že má doma zázemí. Kde bychom tedy mezi tím našli Kajínka, do jaké škatulky ho strčit? Do žádné, samozřejmě. Zeman si ale může stejně udělat, co bude chtít. Jako hlava státu může o milosti rozhodnout přesto, že oficiálně dal tuto pravomoc jiné instituci. 

Jen předvolební tah?

Na prohlášení hradního pána je bezesporu zajímavé i to, že ho vlastně vůbec nemusí myslet vážně a jde o prostý lov politických bodů. Jedna jediná taková věta mu totiž přinese tolik hlasů ve volbách, že na to nestačí ani pět televizních debat. A těch se, jak známo, Miloš Zeman účastnit nebude. Slíbil, že předvolební kampaň dělat nebude, cokoli spojené s milostí pro Kajínka však nic jiného není.

Doživotní trest dostal Kajínek i proto, že soud konstatoval, že jeho náprava není možná. On tvrdí opak, to však podle krajského soudu není důvod k obnově procesu.

Ale...ano. Zeman vlastně přesně řekl, že nepovede žádnou předvolební kampaň, ve které by popisoval, jak by vykonával prezidentskou funkci. Pravda, do toho Kajínek nespadá. Takže alespoň v tomto ohledu si to bez problémů obhájí.

Jak by ale odůvodnil to, že pouští na svobodu odsouzeného dvojnásobného vraha, to už je jiná písnička. Obnovit soudní proces? Budiž, jsou-li pochybnosti. Ale vzít si na triko milost a žít s pocitem, že po světě běhá monstrum? Každopádně zase trošku odvedl pozornost od kauzy dětského porna v jeho počítači. Náhoda?