ODA založila krajskou organizaci v Praze, Sehnal jednal ve Vietnamu

Pavla Sehnala přivítal guvernér provincie a senátor Nguyen Nhan Chien.
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Znovuzrození ODA by mělo znamenat oživení české politiky. Ale takový pokus tu byl relativně nedávno v podobě hnutí ANO. Jestli se to povedlo, nebo ne, nechť si udělá každý obrázek sám. V každém případě předseda "nové" strany Pavel Sehnal je zatím pilný jako včelička.  

Krajská organizace ODA v Praze začala fungovat jako vůbec první, kterou "nová" strana založila. "Praha jako hlavní město je pro nás klíčové zejména pro komunální volby 2018, proto je logické, že první krajská organizace vznikla právě zde," vysvětlil předseda ODA Pavel Sehnal s tím, že další budou samozřejmě brzy následovat.

Jsme a budeme aktivní

Přijímání členů spustila ODA krátce po svém představení veřejnosti v lednu tohoto roku. Nyní má strana necelé dvě stovky členů a další desítky přihlášek se zpracovávají. "Není naší ambicí mít velký počet neaktivních členů. Jsme strana aktivních a pracujících občanů a přesně taková by měla být i naše základna," dodal Sehnal.

12. května se uskuteční sněm ODA, na kterém strana představí své programové priority i nové tváře, které ji budou reprezentovat.

Pražská organizace má v současnosti 56 členů a 11 základních organizací. Jejím předsedou byl jasnou většinou zvolen Jan Skalický, který je zároveň členem předsednictva strany a ve své gesci má dopravu a územní rozvoj. "Jsem rád, že se nám daří hledat aktivní lidi, kteří mají zájem zapojit se do politiky, protože jim není lhostejné, co se kolem nich děje."

 

Základem je jazyk

Předseda strany Pavel Sehnal je úspěšný podnikatel. Není se proto čemu divit, že se snaží "umění byznysu" přenést i do politiky a hledá nové trhy, kde by se uplatnili i Češi. Nedávno například jednal s nejvyššími představiteli provincie Bac Ninh, kde působí zhruba 10 tisíc firem, z toho 900 zahraničních. Provincie přímo sousedí s hlavním městem Hanojí a patří k nejrychleji se rozvíjejícím částem Vietnamu.

Zásadním předpokladem pro spolupráci České republiky a Vietnamu je podle Sehnala překonání jazykové bariery. Jako předseda politické strany chce proto podporovat studium našeho jazyka u zahraničních studentů žijících v České republice. "Čím více vietnamských občanů se u nás naučí česky, tím lépe se našim zemím pak bude spolupracovat." 

Majitel skupiny SPGroup slíbil, že pokud se v nadcházejících volbách ODA dostane do parlamentu, bude na vysokých školách prosazovat kvóty například ve výši 10 % zahraničních studentů, kteří v České republice absolvují celé vysokoškolské studium.