Prý šíří islamofobní projevy: Starosta Prahy 6 podal trestní oznámení na Okamuru

Uspěje Ondřej Kolář?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. V kontextu s českou politikou to můžeme parafrázovat zhruba takto: Tak dlouho Tomio Okamura hlásá "islámskou osvětu", až na něj někdo podá trestní oznámení. V tomto případě je to starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.  

Bylo zřejmě jen otázkou času, kdy se někdo "rozhoupe" a bude chtít Okamuru přibrzdit. Nejsme zde v roli soudců, takže nebudeme řešit, zda poslanec SPD hlásá něco proti zákonu, nebo ne. Buď jak buď, starosta městské části Praha 6 Ondřej Kolář na něj podal trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob.

Trestní oznámení bylo v pondělí doručeno na podatelnu Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Podle Koláře předseda SPD veřejně prohlašuje a konsistentně šíří slovem, písmem, veřejně přístupnou počítačovou sítí, tiskem nebo prostřednictvím billboardů islamofobní projevy. "Z mé strany se v žádném případě nejedná o předvolební tah, protože v těchto volbách nekandiduji. Že pan Okamura akcentuje své protiislámské výroky v souvislosti s jeho kampaní, pro mne ale není důvod, abych takové jednání přehlížel. Je s podivem, že mu až dosud tato veřejná prohlášení procházela bez většího povšimnutí," vysvětluje Kolář.

Prý je to zoufalé

"Kalouskova a Schwarzenbergova TOP 09 na mě podala dnes trestní oznámení kvůli tomu, že chci zakázat v ČR islám, tzn. propagaci islámského práva šaría a džihádu, jelikož to považuji za bezpečnostní hrozbu pro občany ČR. Naši političtí protivníci jsou totiž vyděšení z růstu podpory našeho hnutí SPD, kterému je předpovídán dvouciferný volební výsledek, proto se uchylují k těmto zoufalým trestním oznámením," má však jasno Okamura. 

Kolář to vidí tak, že poslanec svým jednáním prezentuje a podněcuje nenávist vůči skupině osob, která je v naší zemi menšinou, ale rovněž i oprávněnou součástí a která sama o sobě je menšinou umírněnou, která se jednoznačně vymezuje i veřejně vůči terorismu, nelze ji tedy s terorismem legálně a legitimně spojovat, natož pak veřejně.

Kdo další přijde na řadu?

"Jeho rétorika mi evokuje 20. a 30. léta minulého století a zároveň mě děsí při představě, že činy tehdejších politiků nakonec vyústily do Křišťálových nocí a dalších, ještě mnohem horších událostí. Teď pan Okamura začíná s muslimy, kdo další přijde na řadu? Budou to invalidé, nebo Romové? Demokracie rozhodně neznamená, že někdo může veřejně poškozovat práva ostatních," dodal starosta.

Pro Okmamuru je to prý jasný znak toho, že mají být voliči jeho hnutí zastrašeni. "Hnutí Svoboda a přímá demokracie v této souvislosti vyzývá občany - přijďte příští měsíc k volbám v maximálním možném množství a pojďme konečně vymést Kalouskovu TOP 09 z Parlamentu! Jen co nejvyšší volební účast zajistí, že strany jako TOP 09 a KDU-ČSL nebudou ve Sněmovně, jelikož mají velmi malé voličské jádro, takže se při vyšší volební účasti pravděpodobně nedostanou do Sněmovny. My v SPD nezradíme náš program bezpečnosti a prosperity pro občany České republiky."