Nová koalice ve Středočeském kraji: Starostové zlobili, k moci se dostanou i komunisté

Bývalý hejtman Miloš Petera opět dovedl ČSSD do vlády. Není to ale podraz na voliče?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dějí se to ale věci! Hnutí ANO jako by po volbách ještě o něco více narostla křidélka. Pocítili to i kritici vedení Středočeského kraje. Koalice ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů sestavená po komunálních volbách se totiž rozpadla. Prý proto, že se ANO a STAN už zkrátka nesnesou za jedním stolem. Všichni partneři dostali mail s tím, že končí.

Zatímco během pondělí se jen spekulovalo o tom, že by si ANO jako partnera k vládnutí přibralo ČSSD, pozdě večer se tato varianta stala skutečností, což potvrdil i předseda klubu zastupitelů strany Miloš Petera. "Dostali jsme nabídku a kývli na ni." Zádrhelem by mohlo být, že tyto dva subjekty nedají dohromady většinu. I to už se ale podařilo vyřešit.

Současná koalice má v zastupitelstvu 44 hlasů, opozice pak 21. 
ANO 16 mandátů
- STAN 15 mandátů
ODS 10 mandátů
Nezávislí Středočeši (původně kandidovali za TOP 09) 3 mandáty
- ČSSD 11 mandátů
KSČM 8 mandátů
TOP 09 2 mandáty

Komunisté si mnou ruce

Do hry se totiž dostali komunisté. "Ano, uzavřeli jsme včera večer dohodu o spolupráci mezi ANO, ČSSD a KSČM. V radě kraje bude ANO a ČSSD, KSČM si ponechá kontrolu prostřednictvím výborů pro dopravu, kulturu a cestovní ruch, komise pro majetek a komise pro bezpečnost a IZIS. Dle dohody se spolupráce k 30. 6. 2018 vyhodnotí a případně se pak budeme podílet i na práci rady kraje," vysvětlil nám předseda středočeské KSČM Stanislav Grospič.

Pro ODS jako dnes už bývalého člena středočeské koalice je vzestup komunistů špatnou zprávou. "Regionální rada kraje to považuje za velké nebezpečí, ať už jde o přímou či nepřímou podporu menšinové koalice. Nabízíme další jednání bez účasti KSČM," popsal stanovisko strany její místopředseda Martin Kupka. Podle všeho je však pozdě. Kostky jsou vrženy, o budoucí vládě nad krajem je s největší pravděpodobností definitivně rozhodnuto.

Voliči si ve Středočeském kraji přáli změnu. Proto v komunálních volbách nedali zelenou ČSSD v čele s exhejtmanem Milošem Peterou. Ten se teď vrací s plnou parádou. Není to tak trochu podraz na lidi?

Kritika je prý neoprávněná

Celý spor a rozpad koalice je kvůli dvěma zastupitelům hnutí STAN. Ze strany ANO k nim totiž dlouhodobě putovaly výtky za špatnou práci. Starostové ale takové věci vždy odmítali a tvrdili, že jde jen o účelovou kritiku, která se nezakládá na reálných základech. Samozřejmě se jim vůbec nelíbí, že se bez nich domlouvá nová koalice.

Podle Věslava Michalika se prý ANO rozhodlo už o víkendu, přesto měla zpráva o vypovězení koaliční spolupráce až pondělní datum. "Už o víkendu dali nabídku jiným stranám. A to je zjevné porušení koaliční dohody," rozčiloval se Michalik. "Ukázalo se, že STAN to myslí s transparentností vážně. Že to pro STAN není jen předvolební slogan. Požadavek na transparentní zadávání veřejných zakázek se stal hlavním problémem."

Velká říjnová socialistická revoluce

Michalíka prý děsí nedemokratické metody uplatněné při jednání zastupitelstva. "Porušení poměrného zastoupení stran ve výborech a komisích, nezvolení kandidáta nejsilnější opoziční strany STAN předsedou kontrolního výboru, odmítnutí přerušit jednání, když nějaký klub žádá o přestávku. Právě si připomínáme sté výročí Velké říjnové socialistické revoluce. Ta proběhla na kraji v režii hnutí ANO," dodal Michalík.

V každém případě hejtmankou nadále zůstává Jaroslava Pokorná Jermanová. ANO má nyní v jedenáctičlenném zastupitelstvu šest hlasů, ČSSD pět. "Kvůli práci STAN kraj čerpal málo peněz na investice, měli jsme problémy s žádostmi o dotace na kotle apod. Změna musela přijít," má jasno Jermanová s tím, že pomyslnou poslední kapkou bylo pondělní vyjádření zástupců Starostů během tiskové konference ve Sněmovně, kde podle ní až příliš kritizovali hnutí ANO.