Kontrola dětí: Příbram posiluje bezpečnost a zatrhla záškoláctví

"Zatáhnout" výuku? V podstatě nemožné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bezpečnost nadevše, nebo zbytečné kontroly a další krok k naprostému přehledu o pohybu lidí? V tomto případě platí spíš první varianta. V rámci programu prevence kriminality města Příbram je v základní škole v ulici 28. října zaváděn přístupový systém pro evidenci příchodů a odchodů žáků a zaměstnanců.

Posílení bezpečnosti dětí je zejména pro rodiče dobrou zprávou. K zavedení nového systému přitom není třeba žádných velkých rekonstrukcí či úprav. Je totiž založen na využití stávajících čipů, které žáci používají ve školní jídelně a v současné chvíli už je ve zkušebním provozu. Úplnou novinkou tak je ve škole obsazení vrátnice po celou dobu školní výuky a uzavření doposud volného vstupu do jídelny přes zahradu školy.

Vědí o každém kroku

"Žák vstupuje do školy přes vrátnici a na základě čipu, který přiloží ke čtecímu zařízení, si zaeviduje příchod. Čip je navíc propojený s elektronickou třídnicí školního informačního systému. Pokud dítě nedorazí do školy, rodičům přijde SMS," vysvětlila nám místostarostka města Příbrami Alena Ženíšková. Dodala, že si rodiče zároveň mohou, kromě jiného, přes webovou aplikaci kontrolovat účast dítěte ve škole oproti rozvrhu.

O zvýšení bezpečnosti ve školách usiluje i Středočeský kraj. Snahy o větší bezpečnost ve školách odstartovala tragická událost, která se stala ve Žďáru nad Sázavou. Duševně nemocná žena na střední škole ubodala studenta a zranila další lidi.

Tento systém je i dokonalou prevencí záškoláctví, protože eviduje příchody školáka a exportuje data do elektronické třídnice školního systému. Systém kontroluje i zaměstnance školy a díky němu si může rodič přes webovou aplikaci kdykoliv ověřit, že je dítě ve škole. Celkové náklady na zprovoznění vyšly zhruba na 150 tisíc korun a plně funkční by měl být na začátku října.

Příbram už letos zabezpečila i některé mateřské školy. Rodiče se do objektu dostanou jen na základě otisku prstu, který snímají čtečky u dveří. "Jsem s tím spokojená. Někdo si může říkat cosi o Velkém bratru, pro nás je ale bezpečnost dětí na prvním místě," má jasno paní Kamila. Stejný názor má i drtivá většina rodičů.