Je čas podzimních výlovů: Jak probíhájí a kam si zajít pro čerstvou rybu?

Výlov na Rožmitálsku. Podívejte se na další fotky
Zobrazit fotogalerii (49)
 

Podzimní výlovy rybníků jsou v plném proudu. Kam se za nimi vypravit a jakou dá vůbec práci rybník na takovou akci připravit? Proč si koupit ryby přímo na hrázi a jakou tradici má rybářství v České republice? Čtěte dále a nezapomeňte si prohlédnout fotogalerii, stojí to za to.

K podzimu patří tradiční výlovy rybníků, kdy rybáři zúročí svoji celoroční práci. Výlovy jsou také oblíbenou každoroční podívanou pro širokou veřejnost. V posledních letech bývají výlovy těch největších a nejznámějších rybníků tak trochu slavnostní. Rybáři při nich prodávají živé ryby přímo na hrázi, což přiláká spousty dalších lidí.

Však v Česku má rybářství tradici, která sahá až někam k 12. století. Na území České republiky se nachází více než 24 tisíc rybníků a vodních nádrží, jejichž celková plocha představuje 52 tisíc hektarů, z toho je v Čechách a na Moravě využito k chovu ryb 42 tisíc hektarů rybníků. Produkce tržních ryb se dlouhodobě pohybuje okolo 20 000 tun, z toho produkce české tradiční ryby – kapra – tvoří 89 %.

Výlovy jsou oblíbenou podívanou

Výlovy rybníků náleží i k docela zajímavým tipům na víkendy. Lidé se srocují na hrázích a sledují sehranou práci rybářů. Místy je to opravdu jako dokonalý koncert. Připravit takový rybník na samotný výlov je totiž pořádný kus práce.

Svoji roli hraje počasí, kdo by si myslel, že rybářům vyhovuje teplý podzim, ten se hluboce mýlí. Ideální je totiž sychravé počasí. S vyšší teplotou totiž ubývá ve vodě kyslík a ryby se v zatažených lovištích mohou začít dusit a nejednou se stalo, že úhynem rybáři přišli o pěkný balík peněz.

Jak se připravuje rybník na výlov?

Vlastnímu výlovu předchází strojení rybníka, které zahrnuje přípravné práce. Jedná se především o vypouštění vody z rybníka, které musí být pozvolné, aby se ryby soustředily pouze do loviště. Rychlost odtoku vody se musí kontrolovat.

Na začátku klesá hladina pomalu, později, při snížené hladině, se pokles zrychluje. Pro výlov musí být zabezpečená optimální hladina, která umožňuje snadný výlov a zároveň není ohrožován zdravotní stav ryb. U velkých chovných rybníků může trvat strojení i několik týdnů.

Při výlovech se používá celá řada sítí, které si liší velikostí a způsobem použití. Rybáři používají pro označování drobných sítí a vlastních velkých sítí také termíny drobná sakovina a velká sakovina. Z drobných sítí se při výlovech používá keser, což je síť pytlovitého tvaru připevněná na kruhovém oblouku, která slouží k přenášení a nakládání ryb. Při výlovech větších rybníků se používá mechanický keser, který je schopný jednorázově vybrat a přemístit až 100 kg ryb. Z velkých sítí se při výlovech používají ploty, podložní sítě či zátahová síť nevod.

Před výlovem se ryby musí shánět do loviště

Při výlovech velkých rybníků se před výlovem provádí sháňka. Ryby, které jsou soustředěné v lovišti, se pak zaplotí pomocí plotů. Pokud se pro výlov používají podložní sítě, tak se pokládají na dno loviště den před výlovem. Rohy podložních sítí se označují tyčemi. Druhý den v časných ranních hodinách rybáři provedou buď zvednutí podložní sítě, anebo zátah nevodem. Posléze se provádí zjádření sítě.

Z vylovených ryb se nejdříve dlouhými saky sbírají choulostivé doplňkové ryby, jako jsou štiky, candáti či býložravé ryby a přednostně se dávají do kádí, aby netrpěly nedostatkem kyslíku v lovišti. Teprve pak nastává výlov kaprů, kteří jsou odolnější. Vlastní vylovení se provádí mechanickým keserem. Ryby jsou pak tříděné podle velikosti a přemísťovány do kádí, případně rovnou do nákladních automobilů určených k převozu ryb na sádky.

Kapr obecný je sladkovodní paprskoploutvá ryba z čeledi kaprovití. Kapr obecný byl pravděpodobně první domestikovanou rybou v historii a patří mezi nejvýznamnější druhy. Je největší českou kaprovitou rybou a jeho chov má pro Českou republiku velký hospodářský význam.

Kde můžeme sledovat rybáře při výlovu?

Pojďme si nyní připomenout, kde v kraji můžeme v nejbližších dnech či týdnech vyrazit na výlovy a přitom si koupit třeba čerstvého kapra.

Přesuneme se spíše na jih regionu, protože počínaje Dobříšskem, přes Rožmitálsko až do Brd je rybníků více a pochopitelně jich přibývá v krajině jižních Čech, kde má rybářství ještě větší tradici.

Kam za výlovy na Dobříšsko a ke Zbirohu

Už dnes, tedy ve středu, můžete vyrazit na hráz Huťského rybníka v Dobříši. Loví se i ve čtvrtek a jak nám sdělil Radek Jandera z Rybniční správy Zbiroh, i tady můžete koupit čerstvou rybu. Mýtský rybník u obce Mýto v Čechách se pak loví 24. října a 1. a 2. listopadu pak Štěpánský rybník, oba rovněž ze zbirožského rybářství a také je zajištěn prodej ryb.

Rybniční správa Zbiroh hospodaří na 238 hektarech plochy, což zahrnuje 25 rybníků od Rokycan až po Žebrák. Největší rybník správy je Štěpánský na Rokycansku, má výměru 52 ha a objem 1,3 mil. m3 vody. Druhým největším rybníkem je Cekovský a má 44 ha plochy a následuje jej rybník Kařez dolní s 37 ha plochy.

Některé rybníky jsou součástí zvláště chráněných území, např. soustava Kařezských rybníků v přírodní památce o rozloze cca 60 ha na rybník. Celková výroba se pohybuje kolem 1 000 až 1 200 metrických centů ryb, z čehož je cca 97 % kapra a 3 % procenta vedlejší ryby, jako je amur bílý, štika obecná, candát obecný, maréna, lín, bílá ryba a sumec.

Rybáři zatáhnou sítě na Musíku ve svátek

Na Sedlčansku je pak slavnostní událostí výlov Musíku u Dublovic. Letos je výlov jednodenní a připadá na 28. října. I tam se budou prodávat ryby a tradicí bývá i prodej rybích pochoutek na hrázi. Rybník obhospodařuje firma Štičí líheň – Esox.

Padrťské rybníky je souhrnný název pro dvojici rybníků, které leží v široké kotlině, nazývané též Padrťské údolí (dlouhé přes 10 km), v níž leží Hořejší Padrťský rybník a menší Dolejší Padrťský rybník. Nacházejí se v srdci Brdské vrchoviny v průměrné nadmořské výšce 640 m a jsou jednou z nejcennějších součástí CHKO Brdy.

Lákadlem je výlov Padrťských rybníků

Na výlov Dolejšího Padrťského rybníku v bývalém Vojenském újezdu Brdy, který je dnes součástí CHKO Brdy, si budete muset ještě počkat. Výlov se uskuteční až 7. až 8. listopadu a prodej živých kaprů a línů bude první den výlovu od 9 do 15 hodin.

Padrťské rybníky jsou dva, ten nad Dolejším je Hořejší a rybníky se loví jednou za dva roky. Takže každý rok jen jeden z nich. Je to z důvodu vyšší polohy a menšího počtu dní v roce, kdy je taková teplota, že jsou ryby schopné přijímat potravu, a tím pádem růst.

Historie Padrťských rybníků sahá až do 16. století a jejich výlov je i pro Vojenské lesy a statky sváteční akcí.