Vandal poškodil památku v CHKO Brdy. Víte, že si "zahrála" ve filmu Obecná škola?

Neznámý vandal poškodil technickou památku v CHKO Brdy. Známý pěchotní srub CE posprejoval. Víte, že si tenhle bunrk "zahrál" ve filmu Obecná škola?
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Že se občas podivujeme nad projevy různých rádoby umělců, kteří sprejem počmárají nějakou plochu ve městech? To není nic proti tomu, že se najdou tací, kteří hluboko v brdských lesích něco podobného se sprejem v ruce udělají na vojenských stavbách.

V CHKO Brdy řádění vandalů tentokrát odnesla technická památka. Přímo v srdci brdských lesů na dopadové ploše Jordán neznámý vandal posprejoval betonovou zeď pěchotního srubu CE neboli Benešáku. Památka se nachází pod vrcholem Houpák a je také jedním z nejnavštěvovanějších míst v Brdech. Pěchotní srub byl vybudován v roce 1936 za účelem testování různých materiálů a ostřelování různými typy zbraní.

Zkušební a cvičný objekt CE Jordán je pěchotní srub československého opevnění, který se nachází na cílové ploše Jordán v nadmořské výšce 760 metrů. Objekt byl postaven v roce 1936 za účelem zkoušek vybavení a výzbroje těžkého opevnění. V srpnu 2012 prohlásilo Ministerstvo kultury ČR objekt CE Jordán za technickou památku.

Poškození jako důsledek štvavých aktivit?

Co na poškození srubu říká Bohumil Fišer, šéf Správy CHKO Brdy? "Trápilo nás, že na jedné z nejnavštěvovanějších a zároveň nejcennějších lokalit v CHKO Brdy byl nápis Heroin léčí, tak to neznámý pachatel vylepšil. Poškození jsme objevili při jednání o naplnění Interpretačního plánu CHKO Brdy," řekl Bohumil Fišer. Ten uvedl, že případ vnímá jako důsledek štvavých aktivit několika málo jedinců, že není třeba v CHKO Brdy dodržovat jakákoliv pravidla.

Není to přitom tak dávno, co si jiná cílová skupina vybrala Jordán a také pěchotní srub za svůj cíl. Ale ze zcela jiného důvodu. Za typicky podzimního a sychravého počasí se tak uskutečnila historicky první takzvaná CITO event v CHKO Brdy, při kterém příznivci geocachingu uklidili některé frekventované brdské cesty a bunkry na Jordánu.

Srub bude součástí naučné stezky

Správa CHKO Brdy počítá s tím, že jedním z hlavních bodů na jedné z připravovaných naučných stezek bude právě pěchotní srub Jordán. Uvažuje se na místě o venkovní expozici vojenské techniky. Naučná stezka bude dlouhá do 10 kilometrů. V plánu je rekonstrukce pěchotního srubu a instalace techniky.

Zahrál si ve filmu Obecná škola

Pamatuje si na epizodu z filmu Obecná škola, jak před jakýmsi bunkrem ležela protitanková střela? Tak tyto záběry jsou právě z Jordánu a z blízkosti pěchotního srubu. Kromě Svěrákovy Obecné školy se Jordán objevil ve večerníčcích o medvíďatech od režiséra Václava Chaloupky.