Ptačí chřipka už je i ve Středočeském kraji, nákazu hlásí Praha-východ

Stalo se to, co se asi čekalo
 

Stalo se to, co nejspíš čekali nejen odborníci, ale i veřejnost. Ptačí chřipka už je i ve Středočeském kraji, první případ v tomto regionu byl potvrzen v Lázních Toušeň na Praze-východ. Celkem už je tak v Česku pět ohnisek nákazy. 

Návrat ptačí chřipky do Česka nastal po dlouhých deseti letech. V této době však nemoc řádila v mnoha evropských zemích, takže se nedalo předpokládat, že se nám bude vyhýbat navždy. Tím spíš, že všude kolem České republiky je virus poměrně častým jevem. Tentokrát to začalo na jižní Moravě a nemoc se postupně šíří republikou. 

V Lázních Toušeň jde samozřejmě o stejný virus jako ve zbytku republiky. Podle hygieniků je velmi nepravděpodobné, že by se šířil na člověka, takže panika rozhodně není na místě. Na druhou stranu máme ještě v živé paměti, co se dělo před zmíněnými deseti lety. Lidé brali lékárny útokem a zásobili se vším možným.

Praha-východ hlásila potvrzené onemocnění u husy. Jde však o středně velký chov, kde je zhruba osm set kusů drůběže. Preventivní opatření sice ještě nebyla definována, jisté však je, že v ohnisku nákazy budou všechna zvířata utracena. Dále se vyznačí tříkilometrová ochranná zóna a desetikilometrová zóna dozorová.

Majitelé drůbeže sice přijdou o svůj chov, alespoň nějakou ztrátu jim nicméně může kompenzovat stát. Pokud tedy požádají o odškodné, což musí udělat do šesti týdnů od likvidace ptáků. Ve státní kase je pro tyto případy připraveno 31,3 milionů korun. V případě větší epidemie však může být částka navýšena.