Je nejvyšší čas na očkování proti chřipce

Nejlepší čas na očkování proti chřipce je teď... Pojišťovny očkování seniorům proplácí
 

Jsme téměř v polovině října a venku se pořádně ochladilo. Hodně lidí už teď otírá nosy, v horším případě už leží doma s chřipkou. Přitom to největší ochlazení má teprve přijít. Právě teď je nejvhodnější doba na očkování proti chřipce – ještě před nástupem chřipkové sezony.

Každý rok tohle období přichází a každý rok si tak nějak říkáme, že případnou nemoc přece přechodíme, vyležíme, zkrátka zapomeneme na to, že nám minulý rok bylo ouvej. Že jsme měli silné migrény, vysokou horečku, zimnici, kašel, bolesti svalů... Chřipkové sezóny jsou pravidelnou součástí koloběhu roku, ale i přesto se proti nim dá očkovat. Nikdy nevíte, jak silnou chřipku dostanete tentokrát!

Co obsahuje očkovací vakcína proti chřipce?

Všechny očkovací vakcíny proti chřipce mají na severní polokouli stejné složení. Obsahuje tři druhy usmrcených chřipkových virů (2xA a 1xB). Složení je každoročně upraveno podle doporučení WHO (Světová zdravotnická organizace), aby odpovídalo cirkulujícím kmenům chřipky co nejvíce. Každý rok je třeba nová varianta vakcíny kvůli mutacím chřipkového viru – a ze stejného důvodu je třeba očkování každý rok zopakovat.

Chřipková sezona přichází v České republice ve dvou vlnách. První je na začátku prosince, druhá na přelomu ledna a února. Proti je očkování ideální v září až listopadu, aby si mohlo tělo vytvořit protilátky ještě před tím, než se chřipkový virus objeví. Ochrana proti chřipkovému viru se dostavuje cca po 14 dnech po první dávce.

 

Víte, že

  • na rukou chřipkový virus přežije až 5 minut?
  • v oblečení a papírových kapesnících se virus drží až 12 hodin?
  • na papírových bankovkách zůstává chřipkový virus infekční až 3 dny?

Chcete se očkovat? Co udělat jako první

„Nejdříve si zjistěte u svého praktického lékaře, zda má vakcínu proti chřipce k dispozici, a objednejte se k němu na nejbližší termín. Pokud ji váš praktik nemá, může ji pro vás objednat, nebo navštivte nejbližší očkovací centrum a nechte se očkovat tam. Vakcína proti chřipce se očkuje do ramene. Po aplikaci počkejte ještě 20 minut v čekárně,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

 

Od lékaře si můžete nechat vystavit doklad o aplikaci vakcíny, většina zdravotních pojišťoven buď vakcínu proplatí úplně, nebo dostanete příspěvek. Senioři nad 65 let a lidé s oslabenou imunitou (kardiaci, diabetici, astmatici, pacienti s CHOPN, pacienti s onemocněním ledvin apod.) mají očkování včetně aplikace zdarma, zcela hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Na očkování je nejlépe přijít zdravý, v případě, že máte horečky, ho odložte.