Dopřejte si masáž chodidel každý večer. Poděkujte svým unaveným nohám NÁVOD

Na plosce chodidla jsou body, které stimulují vnitřní orgány
 

Víte, proč byste si měli masírovat chodidla každý večer před spaním? Nohy vás celý den nosí po světě. Právě jim vděčíte za mnohé. Za to, že se dostanete do práce, za možnost nákupu v obchodě, za setkání s přáteli, za návštěvu rodiny. Nezapomeňte jim za to každý večer poděkovat.

Masáže, ať už celého těla či jeho částí, je dokonalým povzbuzením organismu, uvolňuje, zrelaxuje vaše tělo a dodá mu novou energii.

Pravidla masáže chodidel

Masáž chodidel zahrnuje tlačení na určité body vašeho chodidla. To může být provedeno třemi různými způsoby: stálým napětím, vibrací či pravidelným pohybem. Pokud masáž vykonáváte určitým přístrojem, je to pro vás i tak velice prospěšné. Masáž můžete dělat i vy sami s pomocí prstů nebo poprosit partnera, který může zapojit také lokty.

Masáž chodidel má přesná pravidla, aby se projevil účinek, dodržujte je

Pozitivní účinky

Masáž chodidel je pro vaše tělo velice efektivní, jelikož na chodidlech jsou umístěny důležité body, které mohou ovlivnit činnost některých orgánů a celkovou stabilitu těla. Důvodů, proč byste měli provádět masáž chodidel každý večer před spaním, je hned několik.

zlepšuje spánek
podporuje průtok krve a vylučování potu
prospěšná pro pleť
udržuje správnou funkci orgánů
má vliv na svalové napětí
skvělé pro relaxaci a silné uvolnění
pomáhá zmírnit příznaky premenstruačního syndromu
účinná léčba úzkosti

Doporučujeme si dopřát masáž nohou či chodidel každý večer před spaním. Je to nejvhodnější čas, jelikož jste již osprchovaní, vaše nohy jsou čisté a unavené po celodenní dřině. Zaslouží si pořádnou masáž. Ta by neměla trvat déle než 15 minut.

Jak správně masírovat nohy?

Pokud toužíte po masáži celých nohou, postupujte následovně:

1. Nejdříve začněte masáží nad kotníky. Rukou obemkněte nohu a pohybujte s ní směrem nahoru a dolů.

2. Poté krouživými pohyby postupujte kolem kotníků. Promněte je řádně palci. Nezapomínejte na kvalitní masážní krém či olej, který prohřátí nohou pomůže. Vhodný je např. olej s obsahem skořice či cypřiše.

K masáží chodidel používáme bříšek prstů, kloubů i spodní strany zápěstí

3. Po masáži kotníků přejděte k nártu, na který nemusíte být tak jemní. Třete ho klouby prstů (dlaně sevřené v pěst), jemnějšími dotyky s pomocí palců projíždějte po nártu až k prstům. Masírujte pečlivě a pomalu. Prostupujte jemnými a dlouhými pohyby celou dlaní od kotníků až k prstům.

4. Teď už se soustřeďte na prsty. Masírujte nejdříve jeden po druhém, začínejte malíčkem a skončete u palce. Důkladně je promněte, zacvičte si s nimi a protáhněte je, vjeďte také mezi každý prst a na posledním článku jej jemně zmáčkněte (palcem a ukazováčkem ruky). Stačí je podržet na dobu 2 sekund.

5. Nakonec se zaměřte na spodní stranu nohou. Promačkejte patu ze všech stran a třete ji ze spodní části klouby ruky sevřené v pěst. Projíždějte ji všemi směry palcem. Nezapomeňte ani na oblast před prsty a na klenbu. Té svědčí delší krouživé dotyky palcem.

(autor je certifikovaným masérem)