Ledvinové kameny ani nemusíte poznat. Než ucpou močové cesty

Existují kameny úplně bez příznaků, které jsou nalezeny při jiném vyšetření.
 

Ledviny jsou důležité pro vylučování vody, přebytečných látek a zplodin ven z těla. Všechny látky jsou vylučované močí. Velkým nebezpečím jsou pak ledvinové kameny. Víte, jak vznikají a jaká podniknout preventivní opatření proti jejich vzniku?

Ledviny vylučují z těla přebytečné látky jako sodík, draslík, fosfáty nebo vápenaté ionty. A také zplodiny metabolismu, jako je kyselina močová, močovina a kreatinin. Všechny odpadní látky jsou vylučované močí. Když ale ledviny nefungují správně, dojde k zánětlivým nebo nádorovým nemocem ledvin. Komplikace se mohou vyskytnout při cukrovce a mohou vzniknout i ledvinové kameny - takzvaná urolitiáza. 

Ledvinové kameny neboli urolitiáza je nemoc, která se vyskytuje stále častěji. Celosvětová prevence je sice poměrně rozsáhlá, přesto to ne vždy pomáhá. V praxi to vypadá tak, že má každý člověk od svého narození do sedmdesáti let šanci dvanáct procent, že bude mít ledvinové kameny. Nemoc se navíc často vrací - buď do jednoho roku (10 procent případů), o něco častěji do deseti let (50 procent).

Ledvinové kameny nejsou záležitostí seniorů
Bohužel ledvinové kameny nejsou nemoc, která by postihovala jenom důchodce. Trpět urolitiázou mohou dokonce i malé děti. Nejčastěji se pak vyskytuje mezi dvacátým a čtyřicátým rokem života člověka. A také u lidí nad 60 let. To jsou dvě nejběžnější období. Více se ledvinové kameny vyskytují u mužů než u žen.

Kdy se vytvoří ledvinové kameny? 
Ledvinové kameny vznikají tehdy, když minerály a další kamenotvorné látky v moči dosáhnou určité nerovnováhy nebo vyšší koncentrace a krystalizují. Většina krystalů je sice drobná a odchází močí bez problémů z těla ven. Avšak za nepříznivých podmínek se z těchto krystalů vytvoří velké kameny. Tyto kameny pak mohou zablokovat močové cesty, protože jimi zkrátka neprojdou. Následuje silná bolest a je nutné jít k lékaři.

Proč vlastně nerovnováha moči vznikne? Asi nejvážnější příčinou je nedostatek tekutin, složení jídla, které jíme, nebo zvýšený přísun látek, které tvoří kameny. Každý člověk dostane od lékaře speciální diety podle složení jeho kamenů - mohou být kameny ze šťavelanu vápenatého (kalciumoxalátové) nebo z kyseliny močové. Dieta nemá obecné pokyny, je však nutné pít kolem dvou litrů vody na den. Konkrétní dietní plán záleží už na povaze kamenů.

Další příčinou urolitiázy mohou být překážky ve vyprazdňování močových cest, metabolické poruchy, některá celková onemocnění, některé infekce močových cest a dědičnost.

Jak se projevují ledvinové kameny?
Bolest nebo její druh se může lišit podle toho, jak jsou kameny velké a zda je přítomná infekce. Některé kameny nemusí způsobovat vůbec žádné potíže, ale když dojde k neprůchodnosti močových cest, tak způsobí ledvinovou koliku. Ta se projeví bolestí na bedrech.

Tyto bolesti se ale mohou promítnout i do močovodu nebo třísla. Obvykle se taková bolest projevuje při sportovní aktivitě nebo zvýšené zátěži. Někdy se bolesti od kamenů mylně zamění s bolestmi zad. Existují kameny úplně bez příznaků, které jsou nalezeny při jiném vyšetření. I ty ale mohou vyžadovat léčbu. 

Moderní možnosti léčby - žádná chirurgie!
Dříve byl nutný chirurgický zákrok, dnes tomu už dávno tak není. Od počátku 80. let se začala používat extrakorporální litotrypse a endoskopické metody. Otevřená operace pro odstranění ledvinového kamene je naštěstí již raritou. "Mezi základní metody léčby urolitiázy patří neoperační léčba (konzervativní terapie), rozdrcení kamene rázovou vlnou (extrakorporální litotrypse - ESWL, LERV), odstranění kamene z ledviny nově vytvořeným traktem (perkutánní extrakce konkrementu - PCNL, PEK) nebo odstranění kamene přes močový měchýř a močovod (uteroskopická extrakce litiázy - URS)," uvádí MUDr. Aleš Petří, lékař Urologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.