Počasí navzdory: Dejte sbohem suchým a zničeným vlasům

Jak jste na tom vy?
 

V zimním období dostávají vlasy obzvláště zabrat. Vlivem silného mrazu a nepříznivého počasí jsou extrémně vysušené, křehké a snadno se lámou. Často ale stačí dodržovat pár základních pravidel běžné péče o vlasy a vyvarovat se častých chyb při jejich úpravě. Poradíme, jak o ně šetrně pečovat a navrátit jim ztracenou vitalitu. 

Ať už máte vlasy silné nebo jemné, kudrnaté nebo obarvené, zásadní je vybrat si šampon a kondicionér přesně podle typu a kondice vašich vlasů. Suché vlasy potřebují silnou hydrataci, obarvené vyžadují zvláštní péči pro uchování zářivé barvy, jemné a zplihlé vlasy zase potřebují získat objem. Naštěstí je na trhu nepřeberné množství produktů, ze kterých si snadno vyberete i vy.

Šetrné mytí dělá hodně
Pro dosažení nejlepších výsledků při mytí si vlasy nejprve pořádně propláchněte. Teplá voda rozpustí mastnotu na pokožce hlavy a otevře vlasové kutikuly pro následné mytí šamponem a další péči. Šampon naneste pouze na pokožku hlavy a kořínky vlasů, namydlete hlavu a nakonec aplikujte pěnu do vlasových délek. Tímto trikem docílíte účinného odstranění mastnoty, aniž by se vysušovaly křehké konečky vlasů, které jsou náchylné k lámavosti a třepení. 

Kondicionér pro zdraví a lesk
Vynecháváte kondicionér, protože vám to přijde zbytečné? Sice si tím ušetříte další kolečko mytí, ale vaše vlasy tím ztrácí. Kondicionér či balzám udrží konečky vlasů ve zdravém stavu a především jim dodá pořádnou dávku hydratace. Než použijete kondicionér, vymačkejte z vlasů přebytečnou vodu a ujistěte se, že v nich nezůstaly zbytky šamponu.

Čím déle necháte kondicionér ve vlasech působit, tím vyšší bude jeho účinnost. Není nutné aplikovat balzám ke kořínkům vlasů, spíše se zaměřte na jejich konečky. Na závěr vlasy opláchněte studenou vodou, která uzavře vlasové vlákno a navíc vaše vlasy rozzáří.

Fén, kulma a další pomocníci
Vlasy jsou umyté, zbývá je tedy upravit do požadovaného tvaru. Chcete mít krásné vlny, i když máte vlasy rovné jako hřebíky? Nebo naopak chcete mít rovný uhlazený účes, ale vaše hlava je jedno velké afro? Dokonalý účes si naštěstí můžete snadno vykouzlit díky fénu, kulmě, nahřívacím natáčkám nebo žehličce. Bohužel však na úkor zdraví vlasů.

Vysoká teplota totiž může vážně poškodit vlasové vlákno, což má za následek větší lámavost a vysoušení. Pokud se bez svých pomocníků neobejdete tak jako já, upravujte své vlasy rychle a vyvarujte se častých chyb, které zmiňuji níže.

Správná teplota
Pokud chcete uchovat zdraví svých vlasů, po jejich umytí je nechte volně uschnout a nechoďte spát s mokrou hlavou. Jestliže chcete proces schnutí urychlit, vyfoukejte vlasy fénem. Ten však nenastavujte na nejvyšší teplotu.

Stejné pravidlo platí také u žehlení a natáčení vlasů kulmou. Přizpůsobte teplotu podle textury a hustoty svých vlasů. Pokud jsou silné a kudrnaté, budete potřebovat nastavit vyšší teplotu, abyste dosáhli požadovaného účesu. Jestli máte naopak slabé a jemné vlasy, nastavte si žehličku na nižší teplotu.

Ochranné přípravky
Předtím, než své vlasy vystavíte vysoké teplotě, ochraňte je vhodným přípravkem. Vybírejte takový produkt s obsahem silikonů, který vlas obalí, a tím ho ochrání před škodlivými vlivy tepla i slunečního záření. Zvláštní pozornost věnujte výběru skutečně vhodné kosmetiky, jinak se vaše vlasy při tepelné úpravě spálí. Nejlépe však uděláte, když budete brát úpravu vlasů žehličkou nebo kulmou jen jako příležitostnou záležitost.

Na to, abyste o své vlasy začali správně pečovat, není nikdy pozdě. Držte se základních tipů z dnešního článku a sami uvidíte, co to s nimi udělá. Mějte na paměti, že čisté a zdravé vlasy jsou vždy ty nejkrásnější.