Nepodceňujte rakovinu: Tohle je pět příznaků, které stále přehlížíme!

Rakovina je jednou z nejnebezpečnějších nemocí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mají vás ve vašem okolí za hypochondra, který si neustále stěžuje na to, že ho něco bolí nebo se necítí dobře? Tak ať mají, je to totiž i výhoda. Máte totiž unikátní možnosti si všimnout příznaků rakoviny, které většina lidí přehlíží.

Některé bolístky a zdravotní problémy mohou působit naprosto neškodně a zanedbateně. Lidé je tak velmi často neberou vůbec vážně a v horších případech je dokonce neřeší, ani když jsou dlouhodobé a když se vykazují příznaky zhoršení.

Mnoho odborníků přitom sdílí podobný názor. I naprosto běžné neduhy mohou být prvním znamením rakoviny. Pozor byste si měli dát především v případě, pokud trpíte jedním z následujících příznaků.

Bulky a bouličky

Ihned, jak zpozorujete, že se na vašem těle na jakémkoliv místě objevila podezřelá buňka, určitě si ji pro jistotu nechte vyšetřit lékařem. Většina lidí přítomnost bulek nebo bouliček vůbec neřeší a myslí si, že to nemůže znamenat nic vážnějšího. V tomto případě je ale opravdu lepší prevence a obětovat pár desítek minut u doktora. Rozhodně je to lepší než podcenit jeden z nejčastějších příznaků rakoviny.

Změny ve střevních návycích

Pokud zažíváte změny ve svém zažívání, ať už jde o změnu v čase vyprazdňování, množství nebo také ve velikosti stolice, měli byste bezesporu zbystřit. Něco podobného sice může být následkem některých zkonzumovaných potravin nebo léků, ovšem pokud se to děje pravidelně a dlouhodobě, může to být klidně jeden z příznaků rakoviny střev. Karcionom tlustého střeva obecně doprovází více příznaků, například je to krev ve stolici, zvracení nebo průjem či naopak zácpa. Velmi často se také objeví nepříjemná bolest břicha nebo křeče, což se děje v případě, že nádor zablokuje tlusté střevo a vytvoří tak překážku. 

Úbytek váhy, který nemá racionální vysvětlení

Pokud se z ničeho nic stane, že ubýváte na váze, také se může jednat o příznak rakoviny. Něco podobného se děje, pokud cítíte nevolnost či nechutenství. Takové příznaky totiž mohou znamenat rakovinu plic, slinivky nebo také tlustého střeva. Pokud se ovšem jedná o úbytek menší než 4 kilogramy, pak by to nemělo být tak alarmující a obecně by se mělo vysvětlení hledat jinde.

Slovo „rakovina“ je nesprávným překladem původně v řečtině použitého slova karkinoma – tedy „krabovina“. Tento termín údajně používal Hippokrates (přibližně 460–370 před Kristem) nejspíše proto, že zbytnělé žíly při pokročilé rakovině prsu připomínají klepeto.

Krvácení

Jakékoliv krvácení bez vysvětlitelné příčiny nikdy není ničím dobrým. Pokud krev dokonce vykašláváte, pak byste se měli obávat rakoviny plic. Krev ve stolici pak může být znamením rakoviny střev či konečníku. U žen může dojít k vaginálnímu krvácení, které může znamenat rakovinu děložního čípku či dělohy. Krev vytékající z bradavek pak může signalizovat rakovinu prsu. Pozor byste si měli také dát v případě, že objevíte krev ve své moči. S tím by totiž mohla začínat rakovina močového měchýře nebo ledvin.

Přetrvávající bolest v krku a kašel

Když vás začne bolet v krku nebo se ztěžka polyká, spíše máte tendenci to vidět jako příznak nachlazení. Pokud vás ale v krku bolí dlouhodobě, může to být daleko složitější problém, třeba také rakovina hrtanu nebo krku. Stejně tak se mějte na pozoru, pokud máte dlouhodobé problémy s kašlem, může to signalizovat i rakovinu plic nebo štítné žlázy.

Ať už se budeme bavit o jakémkoliv z příznaků rakoviny, tak je vždy velmi dobré je konzultovat s lékařem. Nejlépe pak se nevyhýbat pravidelným preventivním prohlídkám, které většinou něco podobného odhalí a díky tomu se dá dobře předcházet budoucím daleko závažnějším zdravotním problémům.

Klíčová slova: