Léto se blíží: Pozor na krémy, mohou způsobovat rakovinu

Opalování je oblíbenou činností většiny lidí během letních měsíců
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Venku už to pomalu začíná vypadat, že zima skončila. Proto je třeba se připravit na to, že se nám opět blíží období, kdy nebude možné na sluníčku fungovat bez opalovacího krému. Pozor ale na něj, může způsobovat rakovinu.

Možná to na vás působí trochu nelogicky. Pobyt na slunci se nedoporučuje v nerozumné míře právě z důvodu možné rakoviny kůže. To ale dnes ví každé malé dítě. Prevence proti podobnému typu onemocnění je právě ve formě opalovacích krémů. Jasné? Ano, ale...

Co ale neví prakticky nikdo, je fakt, že právě opalovací krémy mohou samy o sobě také způsobit onemocnění rakovinou. Možná to na vás působí paradoxně, ale skutečně je tomu tak. Jedna ze substancí, která je v krémech běžně obsažena, totiž rakovinu podle posledních výzkumů skutečně může přivodit.

Kde je v opalovacím krému vlastně problém?

Vědci došli k poměrně zajímavému výsledku. Zkoumali konkrétně to, co se stane s jednotlivými složkami krému, když se napřímo vystaví slunci.

Zjistili to, že oxid zinečnatý, který je naprosto běžnou součástí jednotlivých krémů, se na slunečním světle mění a může tak uvolňovat škodlivé molekuly, které jsou známé jako volné radikály.

Poškození buněk

Volné radikály samy o sobě nic špatného nevytvoří, ovšem problém hrozí v okamžiku, kdy se spojí s jinými molekulami. Během tohoto procesu totiž poškozují buňky a také jejich DNA! Právě tímto způsobem se zvyšuje riziko rakoviny. Nešlo ale o buňky kůže, ale těch z plic. 

Co přesně bylo zjištěno? Tak to se podržte. Po ozáření UV světlem, před kterým nás paradoxně právě opalovací krémy chrání, došlo k velmi bouřlivé reakci. Stačily tři hodiny a byla tu smrt 50 % buněk, po dalších devíti hodinách pak došlo ke smrti rovných 90 % plicních buněk.

Měli bychom si dělat starosti?

To je samozřejmě stále velká otázka, na kterou se velmi těžko hledá odpověď. Je totiž faktem, že kožní a plicní buňky jsou naprosto jiné. Pořád tu chybí nějaká další data, která by vše jednoznačně potvrdila. Je samozřejmě možné, že tu problém, jako u plicních buněk, skutečně je, ale také být samozřejmě nemusí.

V každém případě je rozumné podobné studie sledovat, jelikož pokud by se potvrdila i možná úmrtnost kožních buněk, pak by se mělo začít měnit složení jednotlivých opalovacích krémů, případně by se lidé měli začít chránit jinými způsoby. 

Na co nesmíte při mazání zapomínat? 

  • Krému používat odpovídající množství

Někdy ho lidé používají málo, přitom je třeba použít dostatečné množství, aby se dosáhlo požadované ochrany. Namazání celého těla tak v praxi znamená využít alespoň 30 ml opalovacího krému. 

  • Mazat se dostatečně často

Opalovací krém je třeba obnovovat, ať už po koupání nebo maximálně po dvou hodinách na přímém slunci. Ztrácí totiž poměrně rychle na své účinnosti. 

  • Více není lépe

Vyšší faktor nám nezaručí vyšší ochranu. Vzhledem k tomu, že je třeba nátěr obnovovat, pak úplně postačí, když si pořídíte krém s faktorem 30, případně klidně i 20. 

  • Není jedinný důkaz, že chrání před rakovinou

To je vlastně fakt, na kterém je tak trochu založen celý tento článek. Opalovací krém chrání pokožku totiž primárně před spálením. Je dokázáno, že pokud si pokožku i třeba jednou spálíte, tak se možnost rakoviny zvyšuje.