Venku to tak nevypadá, ale boj s alergiemi se blíží. Jste připraveni?

Alergie umí být pořádně nepříjemná
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mnoho z nás se na pozdní jaro a začátek léta těší dlouho dopředu. Jenže jsou i lidé, kteří toto období nenávidí a vlastně se jim ani nelze divit. Slzavé oči, plný nos a podobné alergické reakce totiž přichází právě se stejnou jistotou, jako že vyjde slunce. Jak se vlastně dá s alergií bojovat?

Venku to sice vypadá na to, že si ještě užijeme zimní radovánky, ale nenechte se zmást. Opravdové jaro už je opravdu za rohem, i když pár krůčků ještě budeme muset udělat. Některou z jarních alergií trpí skoro pětina naší populace, ovšem není nezbytně nutné se jim poddávat. Úplně stačí dodržovat pár pravidel a alergie odezní stejně tak rychle, jako nastoupila. Oteklý obličej a plný nos jsou totiž reakcí těla, které se brání potenciálně nebezpečným látkám. 

Naprosto nejhorší situace nastává v okamžiku, kdy je jaro v rozpuku a rozkvétají tisíce rostlin. V tu dobu mají s alergií problémy i tací, kteří jsou po celý zbytek roku relativně v pohodě. 

Začněte u vás doma

Každý, kdo má s alergiemi problémy, musí myslet na to, že pyly, roztoče a prach se nečichají pouze venku, ale také se často dostanou do vašich domovů. Právě tomu se musí co nejefektivněji zabránit. 

Velmi důležité je samozřejmě větrání. V ideálním případě si okno otevřete večer, v noci a také velmo brzy ráno. V noci je totiž množství alergenů ve vzduchu nejnižší, naopak přes den zase nejvyšší. Pokud jsou už noci teplé, pak si klidně nechte okno otevřené po celou noc.

Zahoďte staré koberce, záclony nebo závěsy, kde se hromadí prach. Na zem raději položte parkety nebo plovoucí podlahu. Místo záclon a závěsů využijte služeb žaluzií, které jsou navíc daleko praktičtější a působí i lépe po designové stránce. 

Přizpůsobte pohyb venku

Doma samozřejmě není možné zůstávat donekonečna. Občas se ven zajít prostě musí. Vycházky se ale bezesporu dají upravit tak, aby vás alergie trápily co možná nejméně. Na vzduch vždy choďte po dešti či za chladnějších dnů. Faktem totiž je, že během teplých či suchých dní je alergenů ve vzduchu nejvíce, vůbec nejhorší jsou pak období, kdy panují extrémní vedra. Během nich se snažte vycházet ven co možná nejméně. 

Zkuste využívat lesů nebo míst, kde je voda. Je zde totiž nejméně alergenů, daleko menší koncentrace než třeba na loukách, kterým byste se měli obloukem vyhýbat. Pokud jste fanouškem městské turistiky, určitě vyrazte, protože právě během této aktivity by vás alergická reakce potkat nemusela. 

Nezapomeňte si léky

Každý alergik by měl být vždy předem připravený na to, že jeho tělo spustí přirozenou reakci. Někdy se situace může zhoršit natolik, že je dokonce nucen využít léků. Pomyslnou "krabičkou první pomoci" jsou v tomto případě tzv. antihistaminika, což jsou léky na alergii.

Velmi dobře funguje Zodac, Fenistil, Zyrtec nebo Claritine. To jsou preparáty, které si volně koupíte lékárnách a dají se pořídit jak ve formě kapek, tak třeba ve spreji nebo dokonce i v tabletách. Nejvíce pohodlné jsou bezesporu inhalátory, jelikož formu mlhy tělo přijme nejrychleji a přijde tak uvolnění během pár sekund. 

Dávejte si ale pozor na přílišné využívání podobných léků. Doporučuje se jednou za čas zajít za alergologem a probrat s ním celou vaší situaci. Podrobným vyšetřením nic nezkazíte a budete si jisti, že jste udělali prevenci. 

Efedrin mívá podobu bílého či nahnědlého prášku a je základní surovinou pro výrobu pervitinu. Dříve se v podobě tablet používal k léčbě chřipky, astmatu nebo narkolepsie. Nyní je jako derivát obsažen ve sprejích a kapkách do nosu. 

Závislost na nosních kapkách

Právě alergie a jejich léčba pomocí nosních kapek během ucpaného nosu se mohou velmi rychle přetavit v závislost. Nemusí to ale být nutně případ pouze alergie. Stačí klidně dostat rýmu. Většina lidí totiž okamžitě sahá po kapkách do nosu. Právě u nich je ale poměrně jednoduché se předávkovat. 

Nosní přípravky, které nejsou přírodní, se totiž mohou používat pouze týden, protože potom začnou mít přesně opačné účinky. První dny vám sice rýmu z nosu dostanou, ovšem pokud budete kapky užívat příliš dlouho, tak naopak sliznice zduří a už se pak bez kapek ani nevyspíte. 

Závislost způsobuje derivát efedrinu, který má většina kapek a sprejů. Je nebezpečný v tom, že klidně i po pěti dnech přeruší pohyb buněk v nosu, a tím způsobí prosáknutí nosní sliznice. Máte tudíž pocit ucpaného nosu, přitom rýmu už dávno nemáte.