Děsivé proroctví: Rakovina bude brzy nejčastější příčinou smrti

Rakovina je pořádným zabijákem společnosti
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Před několika lety to vypadalo, že četnost výskytu rakoviny a s tím spojená úmrtnost klesá. Nicméně aktuálně je situace diametrálně jiná. Optimistickým zprávám odzvonilo. Rakovina se prý brzy stane nejčastější příčinou smrti.

Výhledově to vypadá zcela jednoznačně. Právě rakovina bude tou nejčastější příčinou smrti člověka. Současná situace ovšem není o nic lepší. Rakovina je totiž v rámci příčin již na druhém místě. Nelze se tak divit, že když se řekne toto slovo, tak většině lidem naskočí husí kůže a mají strach.

Kde se vlastně bere?

Rakovina je nemocí, kdy dochází k nekontrolovanému růstu buněk určité skupiny. Vlastně se tak dá polopaticky tvrdit, že u každého typu buňky, jež máme v našem těle, může dojít k rakovinnému bujení. Podle náležitosti buněk k určitým základním typům se pak nádorová onemocnění dále dělí. 

Obrovské procento má genetický náklad. Pokud vám tudíž někdo z rodiny řekne, že nějací předci měli rakovinu, pak je jasné, že je tu předpoklad, že tato nemoc dostane i vás, nicméně není to podmínkou. Úměrně se ale pravděpodobnost zvyšuje se životním stylem, který preferujete. Klíčové jsou také rizikové faktory, které se pro vznik rakoviny ve vašem těle objevují. 

Katastrofické vyhlídky

Počet případů nakažení rakovinou se v letech 1975-2000 zdvojnásobil a k násobení došlo i v rámci poslední dekády. Úmrtnost se neustále zvyšuje. Do roku 2030 se dokonce předpokládá, že dojde k rovnému ztrojnásobení. Pro rok 2030 se odhaduje 20 - 26 milionů nově diagnostikovaných případů a okolo 15 milionů úmrtí!

Zvýšení bude podle Světové zdravotnické organizace (WHO) probíhat zhruba o 1 % ročně, více pak v zemích, jako jsou Čína, Indie nebo Rusko. Mezi příčiny patří bezesporu hlavní západní návyky přejímané méně rozvinutými zeměmi. Například se jedná o zneužívání tabáku nebo konzumace potravin s vysokým obsahem tuků. Svoji roli hrají také samozřejmě změny demografické. Planeta Země je plná lidí a něco podobného bohužel pokračuje. 

 

Základem včasného odhalení je především poslouchat svoje tělo a nenalhávat si, že dlouhodobé příznaky jen tak zmizí. Mnoho lidí má z návštěvy lékaře a z jeho diagnózy strach. Věřte ale, že to je daleko lepší než budoucí zdravotní problém.

Informace jako brána ke zdraví

I když je faktem, že je rakovina zničující chorobou, je tu třeba myslet na prevenci. Bohužel je nutno přiznat, že ta je velmi nedostatečná. Základní preventivní opatření ale zná naprosto každý. Patří mezi ně především omezení nadužívání tabáku, snížení spotřeby alkoholu, očkování proti hepatitidě B, zvýšená pohybová aktivita nebo také vyšší informovanost obyvatel jednotlivých zemí. 

Češi se smutným rekordem

Jsme národem pivařů a vzhledem k tomu, že k pivu konzumujeme i velké množství uzenin, tak jsme poměrně smutným vítězem v počtu lidí, které postihla rakovina tlustého střeva. 

Obecně platí, že vznik nádorových onemocnění je častější u mužů než u žen. Ti totiž žijí většinou více rizikově a jejich imunita je tím pádem nižší. Dá se ale říct, že mezi pátým a sedmdesátým rokem života stoupá riziko onemocnění rakovinou úměrně věku člověka. 

Hlavní varovné signály:

  • bolesti hlavy - hlavně, když jde o silné a neustávající 
  • zvětšené lymfatické uzliny - pokud do čtyř týdnů nezmizí nebo se začnou zvětšovat, je třeba navštívit lékaře
  • kašel - mluvíme o chronickém kašli, který přetrvává delší období a nepřestává ani po léčbě
  • kožní změny - mateřská znaménka, která se mění, hlavně pokud rostou do výšky, šířky nebo mění barvu a tvar
  • dlouhotrvající teplota - máme na mysli tu, která je bez příčiny a není důsledkem jiného onemocnění
  • přítomnost krve - v moči, ve stolici nebo u žen nepravidelné krvácení mimo menstruaci
  • bolesti břicha
  • krev a nebo hlen ve stolici
  • chraplavý hlas