Kompostér u každého domu, obyvatele Velvar to nebude stát ani korunu

 

Jak řešit skladování nebo odvoz odpadu? Otázka, kterou řeší většina obcí. Ve Velvarech se rozhodli prozatím vypořádat alespoň s tím rozložitelným, tedy s bioodpadem. Cesta umístění kompostéru ke každému většímu domu se zdá být tou správnou. 

Krok, který udělala velvarská radnice, je velmi praktický. Bioodpad je dnes v obci vyvážen ve velkých hnědých nádobách mimo město. To znamená, že obyvatelé přicházejí o možnost v budoucnu využít cenný a hlavně kvalitní kompost. Když se na radnici zamysleli, co s tím udělat, přišli na dobrý nápad. 

Bioodpad tvoří až polovinu veškerého odpadu domácnosti. "Odvoz je dnes samozřejmě zdarma, ale má i své nevýhody, jak už bylo řečeno. Rozhodli jsme se tedy využít dotačního programu a občanům nabídnout možnost získat kvalitní zahradní kompostér. Ani za to nebudou platit," potvrzuje starosta Velvar Radim Wolák. Znamená to, že lidé odpad zpracují sami a kompost dále využijí na zahradách. 

Systém hnědých nádob však bude platit i dál. Kdo se bude chtít odpadu zbavit, stále bude mít šanci. "Věříme, že ho bude méně. Město tím ušetří," věří starosta, který je i zastáncem takzvaného společného kompostování, tedy spolupráce sousedů. 

Aby však mohlo město využít dotací na komposty z Operačního programu, bylo potřeba zjistit, jak se na to dívají obyvatelé Velvar. Podmínkou totiž je, že se komposty budou využívat minimálně po dobu pěti let. "Vyhlásili jsme anketu, kterou mohli občané najít na webových stránkách města. Pak ho odnesli na radnici. Ve dvoře si také mohli ukázkový tlustostěnný kompostér prohlédnout."

Jestli se někdo obával, že by o nabídku nebyl zájem, mohl být v klidu. Více než sto domácností bylo pro, město tedy může o dotace zažádat. Když bude schválena, kompostéry začnou fungovat na jaře v roce 2017. Některé z nich budou umístěny i na veřejná prostranství. Uvidíme, které další obce budou velvarský příklad následovat.