Bude mít Beroun rozpočtové provizorium? Investice prý ohrožené nejsou

 

Rozpočtové provizorium jako velký strašák momentálně stále visí nad berounskou radnicí. Zatím totiž není jasné, jaké příjmy může město příští rok očekávat. Což znamená, že se finální rozpočet sestavuje velmi těžko. Přesto se radní v čele se starostou dušují, že se vše stihne tak, jak má. 

Není to nic, v čem by se nedalo fungovat. Přesto je rozpočtové provizorium pro každou radnici nechtěným dítětem. Beroun se sice k ničemu takovému v poslední době uchylovat nemusel, ale ne nadarmo se říká, že všechno je jednou poprvé. Aby se tomu tak nestalo právě letos, musí zastupitelé rozpočet na příští rok schválit na svém posledním letošním zasedání, které se uskuteční 19. prosince. 

Přesto, že na straně příjmů ještě úplně jasno, starosta Ivan Kůs nemá strach, že by rozpočet neprošel. "Nechceme jít cestou provizoria. Znamenalo by to řadu omezení a to by nebylo dobré," má naprosto jasno. Předkládat chce vyrovnaný rozpočet ve výši zhruba 424 milionů korun. V městské kase by díky vyššímu výběru daní mělo být více peněz, což by znamenalo splnění všech vytyčených plánů.  

Město má však několik hlavních priorit, jako je například doprava, konkrétně rozšíření infrastruktury. Jednou z hlavních priorit je však také navýšení kapacit ve školství. Jelikož se Beroun populačně stále rozrůstá, uspokojit poptávku po školkách i školách začíná být celkem akutní.

"Musíme být připraveni. Proto už příští rok chceme začít s rozšiřováním 2. základní školy," nastínil plány starosta s tím, že rekonstrukce a opravy čekají i další podobné instituce. Pokud by však zastupitelé pro rozpočet ruce nezvedli, všechno by šlo nejspíš stranou. Nebo by se realizace minimálně stala mnohem složitější.