Noční požár v Jílovišti komplikoval mráz, voda se měnila v kluziště

 

Byla to pořádně dlouhá noc! Alespoň pro jednotky hasičů z Řevnic, Jíloviště, Mníšku pod Brdy a později i Dobřichovic. V Jílovišti totiž chytla budova se senem a požár se rychle šířil. Proti hasičům bylo i počasí. Silný mráz totiž jejich hásah značně komplikoval. 

Jen pár hodin poté, co si hasiči vydechli po tradičně rušné silvestrovské noci, museli znovu zúročit hodiny strávené na cvičišti. V Jílovišti měli plné ruce práce s likvidací požáru budovy plné nejen balíků slámy, ale také zemědělských strojů. "Oheň se rozšířil na celou budovu. Hasičům se ještě podařilo vytáhnout kombajn," popsal mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. 

Na místním rybníku bylo rychle zřízeno čerpací stanoviště pro cisterny. Majitel hořící budovy zajistil bagr a postupně se začalo s vyvážením sena. V té chvíli už byly na cestě posily z Radotína a Černošic a byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místo dorazil i starosta obce Vladimír Dlouhý. 

Pro zasahující hasiče se podařilo zajistit teplé nápoje, ale také sůl na posyp. Jejich jediným nepřítelem totiž nebyl samotný oheň, ale kupodivu i voda, kterou na plameny stříkali. "Voda všude namrzala a hrozilo nebezpečí úrazu. Ukázalo se, že zásah bude na delší dobu, proto byl také zajištěn týlový kontejner pro zajištění zázemí," dodal Holomčík.

Celý objekt se totiž skládal z navazující haly, přístřešku a dalších skladovací prostor. To vše bylo ze tří čtvrtin naplněno slámou. Je tedy jasné, že hasiči místo hlídali ještě dlouho poté, než se podařilo zlikvidovat plameny.