Valí se na nás hromady sněhu, na silnicích čekejte "bílou tmu"

 

Následující dny budou krušné zejména ve výše položených oblastech. Na vydatné přívaly sněhu by se však měl připravit i celý Středočeský kraj. Napadnout by mělo od několika centimetrů až po půl metru sněhu. Nebezpečné to bude zejména na silnicích.

Řidiči by si měli rozmyslet, zda na vozovky vůbec vyrazit. Celé Česko se obává ledovky, hrozí i závěje a sněhové jazyky. "Maximální výška sněhové pokrývky se bude v nižších polohách pohybovat do sedmi centimetrů převážně mokrého sněhu, ve vyšších polohách při celodenním mrazu napadne pět až dvacet centimetrů," sdělil na svých stránkách Český hydrometeorologický ústav.

Sníh by se měl začít sypat v úterý večer, na horách by to mohlo znamenat doslova kalamitu. Je logické, že kdo nemusí vyjíždět na silnice, měl by raději zůstat doma. Ve sněhových bouřích totiž může docházet k náhlé snížené viditelnosti. Tak zvaná "bílá tma" bude znamenat, že řízení bude extrémně obtížné a nebezpečné.  

Navíc je už několik dní po většinu dne pod nulou, což situaci rozhodně nepřidá. Spíš naopak, protože vozovky budou klouzat a hrozba náledí a ledovky je nanejvýš pravděpodobná. Aby toho nebylo málo, přidá se i silný vítr, během středy bude i v nižších polohách dosahovat rychlosti až sedmdesát kilometrů za hodinu.

Pro řidiče to znamená, že pokud už musí na silnice, měli by se vybavit nejen potřebným vybavením pro lepší sjízdnost vozovek, jako jsou například sněhové řetězy. Ale také teplým oblečením nebo tekutinami.