Skvělá zpráva pro mladé rodiny, Mělník nabízí startovací byty

Krásné bydlení v Mělníku vyjde levně! Ilustrační foto.
 

Startovací byty pro mladé nabízí město Mělník. Přestože žadatelé musí splnit řadu podmínek, zájem je velký. Jak by také ne, jde o levné bydlení, i když jen na několik let.

Do konce ledna mohou mladí lidé žádat o startovací byty v Mělníku. Bytů je jen šest, přesto je zájem velký, proč?

Co jsou to startovací byty? Jde o druh nájemního ubytování, které je poskytováno výhradně mladým lidem, kteří zahajují samostatný život. Bydlení je zajištěné jen na dobu určitou, než se rodiny (či jednotlivci) stabilizují jak ve společnosti, tak v práci. Rodina má čas na to, aby si vytvořila dostatečnou finanční rezervu, například na vlastní bydlení. Jakmile byt po několika letech splní svůj účel, rodina vylétne z tohoto startovacího hnízda a byt připadně jiným mladým. Často se během let pomalu a postupně zvyšuje nájem, aby byly rodiny motivovány hledat něco stálého. 

Mělník nabízí k pronájmu startovací byty v domech v ulici K Učilišti (nedaleko hotelu Ludmila). Půjde o šest uvolněných krásných bytů. Doba pobytu pro mladé v dočasném bydlení je maximálně 5 let. Pak musí nájemci byt opustit bez nároku na zajištění dalšího ubytování.

Jaké jsou podmínky pro žadatele? 

  • musí mít rok před podáním žádosti trvalý pobyt přímo v Mělníku
  • musí mít založený a naplňovaný spořící produkt k zajištění bydlení po skončení pronájmu startovacího bytu (například stavební spoření)
  • musí si vyzvednout a správně vyplnit žádost na oddělení správy majetku
  • nesmí vlastnit byt či dům na území ČR a EU
  • musí městu doložit svůj příjem a tedy schopnost řádně platit nájemné
  • musí složit kauci 30 tisíc korun

Budoucí nájemníky z řad uchazečů vybere rada města a výše nájemného je stanovena na 50,- korun za metr čtvereční plus samozřejmě spotřeba energií. "Zatím si lidé chodí pro žádosti a ptají se na detaily. Vybírat se bude až na konci měsíce," vysvětluje Jiřina Pekařová z oddělení správy majetku a investic. "Přihlásit se může kdokoliv, chodí se ptát třeba i mladí z Vrbna, ale to už zkrátka není Mělník, to by se rada musela dohodnout na výjimce," popisuje uchazeče paní Pekařová. 

"Byty jsou pěkné, postupně se rekonstuují, velikostně jsou tak od 48 do 57 metrů čtverečních, všechy 2+1. Proto to je ideální bydlení pro mladé rodiny, nebo třeba i ke spolubydlení mladých. Po dohodnutých letech se rodiny opravdu často stěhují, třeba do vlastních domů, které mezitím postavily," vysvětlila zkušenosti rodin z mělnických startovacích bytů Jiřina Pekařová.

Mělník pronajímá formou startovacích bytů celkem 64 bytů ve dvou domech u hotelu Ludmila a poskytuje tak možnost mladým lidem začít úspěšný samostatný život.