JE TO VÁŽNÉ: Chlapec se zřítil z lanovky, letěl pro něj vrtulník

 

Zima není bohužel jen o radostech. Stačí chvilka nepozornosti a může se stát velké neštěstí. Pětiletý chlapec se zranil při pádu z lanovky ve Ski areálu Monínec, do pražské nemocnice v Motole ho musel transportovat vrtulník. Jeho stav je bohužel vážný. 

Lyžařů je v těchto dnech samozřejmě všude plno, ski areály po celé republice praskají ve švech. Také v Monínci kousek od obce Sedlec-Prčice jsou ideální podmínky. Bohužel se to málem stalo osudným pětiletému chlapci, který spadl ze čtyřsedačkové lanovky, na které jel se svou matkou, přibližně v její polovině. Asi z osmi metrů dopadl do hlubokého sněhu. 

Na místo okamžitě vyrazili záchranáři areálu Monínec a dítěti poskytli první pomoc. Lékaři měli podezření na vnitřní poranění v oblasti břicha. "Proto byl zafixován do vakuové matrace a vrtulníkem přepraven do nemocnice v Motole," potvrdila mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. Zatím není úplně jasné, proč chlapec z lanovky spadl. Podle všeho na ní ale nejel poprvé.

"Náš Přepravní řád, jenž přepravu na lanovce přesně vymezuje, je pro všechny návštěvníky na viditelném místě hned u pokladny. Dále je pak jeho celé znění přímo na webových stránkách. V článku 3 tohoto Přepravního řádu je mimo jiné uvedeno, že Děti s výškou menší než 1,25 m mohou být přepravovány pouze s doprovodem. Doprovázející osoba musí být schopna poskytnout dětem s nimi přepravovaným nezbytnou pomoc," hájí se ve ski areálu Monínec. 

To se však nejspíš nestalo. "Činíme ve spolupráci se všemi dotčenými všechna nezbytná opatření, která zmírní další následky a pomohou k celkovému objasnění události. Pevně věříme, že důsledky pádu budou minimální, více informací o zdravotním stavu chlapce zatím bohužel nemáme." Jasno zatím nemá ani policie. Zda někdo něco zanedbal a případně kdo to byl, se tak dozvíme až po probíhajícím vyšetřování.