Starosta Dobřichovic: Prezident Zeman? To je ostuda národa!

 

Dlouhé roky působil Petr Hampl v Dobřichovicích jako tajemník. Když se stal starostou, nebyl to tedy krok do neznáma. Město zná jako své boty. Čeho chce ve své funkci dosáhnout, jaké má cíle a jak vidí současnou situaci ODS? Nejen o tom jsme si povídali. 

  • Jaké to je být starostou Dobřichovic?

Rozmanité, zábavné, někdy o nervy. Ale nepřišel jsem do neznámého prostředí. Dvanáct let jsem zde dělal tajemníka. A když odešel bývalý starosta pan Pánek, nastoupil jsem na jeho místo. Po řádných volbách, samozřejmě.

  • Kam sahají vaše politické ambice, zkusíte kandidovat třeba do Senátu?

Určitě ne! Upřímně, do politiky jsem se nikdy příliš nehnal. Tím spíš ne do té „velké“, to by mě zničilo. Nemám rád spory ani handrkování. Takže starostování je nejvyšší metou, na kterou, co se politiky týká, cílím.

  • Do křesla starosty jste se dostal v barvách ODS. Myslíte, že strana se už „uzdravuje“?

Pevně věřím, že je na vzestupné vlně. Nejen celostátně, ale i ve Středočeském kraji. Dobré je i to, že místopředseda strany Martin Kupka je v krajském zastupitelstvu, kde je i náš současný místostarosta Michael Pánek. Mají možnost ovlivňovat to, co se kolem nás děje.

Nejen politikou živ je člověk. Petr Hampl je sportovec, rád běhá, plave a jezdí na kole. A miluje veterány. Jednoho má dokonce doma – Škodu 110R Coupe ze 70. let, předchůdce asi známějšího Rapida. 
  • Nevidíte to až příliš růžově?

Hlavně to vidím z pohledu komunálního politika. To je jiný úhel. Řešíme jiné problémy, až tak se nás netýkají případné stranické půtky nebo trable. Ale jak jsem řekl, věřím, že ODS jde nahoru.

  • Na co jste v Dobřichovicích nejvíce pyšný?

Starostou jsem relativně krátce, takže na hodnocení je ještě příliš brzy. Nicméně určitě na to, jak pěkně se tu žije. Jsme městem s bohatým kulturním životem, neustále jsou u nás nějaké akce. Spousta lidí zde opravdu žije společensky, ať už jsou to divadelníci, sokolové a další. Je tu několik kaváren, konají se tu různé srazy i koncerty. Máme vinařské slavnosti, sochařská symposia nebo třeba závody dračích lodí. To jsou věci, které se mi na Dobřichovicích líbí.

  • To vypadá jako ideální svět...opozice nezlobí?

S opozicí se bohužel na mnoha věcech neshodneme. Na rozdíl od mnoha jiných obcí však máme v zastupitelstvu koalici tvořenou dvoutřetinovou většinou, ve které panuje shoda. Takže zastupitelstvo je dostatečně akceschopné.

  • Už jste zmínil bývalého starostu Pánka. Navazujete na jeho práci, nebo si hledáte novou cestu?

Naštěstí je na co navazovat. Už za Michaela Pánka a ještě předtím za Václava Kratochvíla se začalo pracovat na hezké architektuře města. V tom chci určitě pokračovat, například rekonstrukcí dalších ulic, konkrétně Anglické nebo Palackého. Ale i dalšími projekty.

  • Prý existuje nějaká představa vybudování centra města...

To je pravda, ale to těžko stihnu v tomto volebním období. Každopádně jde o to, že bychom rádi v Dobřichovicích opravdu vytvořili klasické centrum. Přesunula by se tam radnice, divadelní sál, který by sloužil i pro zasedání zastupitelstva a uměleckou školu, knihovna a další.

  • Myšlenka je dobrá věc, ale co třeba pozemky?

Ty samozřejmě existují, dokonce v našem vlastnictví. V současné chvíli je tam hasičárna. Což ale nevidím jako nejšťastnější, protože i hasiči lépe vyjedou k zásahu z okraje města než z jeho centra. Takže by se mohli přesunout na místo současné radnice.

  • V minulosti jste řešili i protipovodňová opatření, to už je v pořádku?

Jak se to vezme. Jsme určitě připraveni na dvacetiletou vodu. Ale pokud by přišla padesátiletá nebo větší, už by to byl průšvih.

  • Proč se s tím něco nedělá?

Město s tím samo může těžko něco udělat. Stálo by to obrovské peníze, které nejsou v možnostech našeho rozpočtu. Investorem protipovodňových opatření musí být Povodí Vltavy, které je vlastníkem většiny protipovodňových hrází. Povodí nechalo zpracovat studii protipovodňových opatření, na jejímž základě by v budoucnu měla být protipovodňová ochrana Dobřichovic výrazně zlepšena. Je to však běh na delší trať, ochrana proti povodni je velice složitý problém. Zjednodušeně řečeno - voda se při povodni někde rozlít musí. Když ochráníte hrázemi jednu obec a obce sousední ne, tak se voda rozleje v těchto nechráněných obcích. Proto je třeba protipovodňovou ochranu řešit komplexně na celém toku řeky.

  • Nebojíte se, že si v záplavových oblastech bude stavět chaty stále více rekreantů? Přeci jen Dobřichovice se v letních měsících „nafukují“ už nyní...

Ono to díky různým regulacím dost dobře nejde. Ale je pravda, že se nám stále více lidí hlásí k trvalému bydlení i do chat. A tam, kde to jde, si lidé chaty předělávají na domy ke klasickému bydlení. My však i s rozvojem počítáme. Je tu jedna zóna, která se stále ještě může zastavět a je na ni zpracován regulační plán. Chceme ale určitě dohlédnout na to, aby se již zastavěné plochy dále nerozšiřovaly do polí apod. Máme zpracovaný územní plán a dva regulační plány, které v tomto směru stanovují jednoznačné mantinely. 

  • Blíží se volby, nejen do Poslanecké sněmovny, ale i prezidentské. Máte nějakého favorita na hrad?

Zatím není příliš na výběr. Doufám, že se to ještě zlepší a těch jmen a kandidátů bude více. Takže zatím netuším. Co ale vím naprosto jistě, je fakt, že tam nechci současného prezidenta. To je ostuda národa, bohužel.