Pan Novotný a pan Musil: Beroun obcházejí podvodníci, jdou po starších ženách

V nebezpečí jsou hlavně starší ženy
 

Staří lidé jsou důvěřiví, a tím pádem i více zranitelní, to je známý fakt. Stále se najde velké množství lumpů, kteří toho zneužívají. Takové případy teď řeší i v Berouně, kde dost možná obchází celá organizované skupina, která se snaží ze seniorů vylákat peníze. 

Policisté zaznamenali dva případy, kdy neznámí muži zazvonili u domu v Berouně, postupně u dvou žen. V obou případech pod legendou, že muž je kamarádem jejich syna a že potřebuje půjčit peníze na taxi. V prvním případě požádal poškozenou, aby mu zapůjčila mobilní telefon, že si potřebuje jejímu synovi zavolat.

Ta mu telefon skutečně půjčila a podezřelý uskutečnil hovor. Policisté následně zjistili, že muž hovor pouze předstíral. Žena byla velice obezřetná a lumpovi žádné peníze na taxi nedala. "Poté co odešel, volala svému synovi, který jí řekl, že žádného kamaráda za ní neposlal a že takového známého nemá," potvrdila policejní mluvčí Marcela Pučelíková. 

V druhém případě postupoval podezřelý ve stejném duchu, rovněž uskutečnil fiktivní telefonát z mobilu poškozené, navíc věděl i jméno její vnučky, jejíž fotografii měl možnost vidět v jejím domě. Ani v tomto případě mu žena žádné peníze nedala s tím, že u sebe finanční hotovost nemá. Podle Pučelíkové navíc následně vše oznámila policistům, stejně jako poškozená v prvním případě.

K popisu neznámého ženy uvedly, že v prvním případě se představil jako pan Musil, v druhém případě jako pan Novotný. "V prvním případě uvedla poškozená, že se mělo jednat o muže ve věku 30 - 35 let, vysoký 160 – 170 cm, špinavé blond vlasy, česané dozadu, dolní zuby výrazně žluté, pravděpodobně od kouření, oblečen do černého kabátu a džínových kalhot. Druhá žena uvedla k popisu podezřelého, že měl být vysoký zhruba 180 – 185 cm, krátce střižené černé vlasy, oblečen do tmavé bundy, světlých kalhot a na nohou světlé sportovní boty." 

Kriminalisté nevylučují, že by se mohlo jednat o skupinu pachatelů, kteří se pod různými legendami snaží ze seniorů vylákat finanční hotovost. "Upozorňujeme proto všechny občany, aby si vždy ověřili věrohodnost legend, pod kterými tito lidé vystupují, a v případě podezření, že se jedná o podvodníky, volali na linku 158. Není vyloučeno, že tito muži budou mít snahu oslovit i další seniory, a to nejen na našem okrese," dodala Pučelíková. 

Pokud by se stalo, že podvodníkům někdo z oslovených lidí peníze poskytne, může se jednat o trestný čin podvodu. Za ten si filutové mohou jít sednout až na dva roky pěkně do chládku. V každém případě je třeba dávat pozor a přemýšlet o každém kroku, který uděláme. Tím spíš, když jde o peníze.