„Proč nás chtějí pomalu zabíjet?" ptají se na Zličíně. Spalovnu zvířat odmítají

Divíte se, že jsou lidé proti?
 

Mít, či nemít spalovnu zvířat v praze na Zličíně? Obyvatelé Zličína, kde by mělo krematorium zejména pro domácí mazlíčky stát, mají naprosto jasno. Nic podobného doslova pod svými okny nechtějí. A nejsou v tom zdaleka sami. Přesto je možné, že tam komplex nakonec opravdu vznikne. 

Spalovna uhynulých koček a psů na Zličíně není nic nového pod sluncem. O záměru se diskutuje už několik let a loni vše tak trochu usnulo, když pražský magistrát požadoval přepracování některých dokumentů. Tím to ale neskončilo a firma Benefit Development znovu přišla se svým podnikatelským záměrem. Jenže se zdá, že je v tom tak trochu osamocena. 

Obyvatelé Zličína jsou totiž jednoznačně proti, krematorium vzniklo před jejich domy. "Jsou to blázni? Ať si to dají někam na samotu, ne k nám pod okna. Studie, které tu vznikly, dokázaly, že nám tohle monstrum zkrátí život o čtyři hodiny každý rok," rozčiluje se Jan Komárek. Podobně mluví prakticky všichni obyvatelé Zličína. Asi každý racionálně smýšlející člověk jim dá zapravdu. Tím spíš, že spalovna by opravdu stála v obydlené oblasti, navíc jen pár desítek metrů od školy.

Pece, komíny a...zahradní restaurace
Přitom by nešlo o nějaký pidi domeček. Areál by zabral více než dvaadvacet tisíc metrů čtverečních včetně zvířecího hřbitova, obchodu s urnami a náhrobky a tak dále. Tři pece by za den spálily až 945 kilogramů uhynulých zvířat a spaliny by vypouštěl pětadvacet metrů dlouhý komín. Představa, při které až naskakuje husí kůže. "Městská část s umístěním zvířecího krematoria v naší městské části dlouhodobě nesouhlasí," potvrdila postoj radnice vedoucí odboru ochrany prostředí, rozvoje a investic Jarmila Hnidová. 

Možná až krutě humorně působí fakt, že firma Benefit Development chtěla v areálu krematoria postavit mimo jiné i zahradní restauraci. Co už tak vtipné není, je skutečnost, že podle veřejně dostupných dokumentů se při maximálním provozu spalovny zkrátí život člověka žijícího poblíž o 4,5 hodiny ročně. Předpokladem je i zvýšený výskyt dýchacích problémů. 

"Emise z komína samozřejmě kvalitě ovzduší ve Zličíně neprospějí, byť s pomocí dobrých filtrů lze škody na zdraví zmírnit. Ale podle mě nemá být takové zařízení v blízkosti mateřské a základní školy, ani v parku a také ne příliš blízko obydlí - zde jsou nejbližší domy vzdáleny jen sto metrů.  Park je na tomto místě rozhodně lepší," má jasno i pražská radní pro oblast infrastruktury, technické vybavenosti Jana Plamínková. 

Chci, aby tam zůstala zeleň!
Zároveň jakkoli odmítá spekulace, že by mohlo jít o veřejně prospěšnou stavbu, a tím by se na ni mohly vztahovat výjimky. "Není to veřejně prospěšná  stavba. Proč by taková věc měla být veřejně prospěšnou stavbou? Územní plán zde normálně platí. On ostatně platí i u těch veřejně prospěšných staveb, respektive veřejně prospěšná stavba musí být jako taková definována v územním plánu. V tomto případě v územním plánu není vůbec žádná stavba, ani prospěšná, ani neprospěšná. Žádná. Je tam zeleň a já chci, aby tam zeleň také zůstala." 

Postoj radnice a magistrátu je tak, zdá se, jasný. Otázkou je, jak velký vliv mají přání developera a jestli si nakonec dokáže prosadit svou. Obyvatelé Zličína a přilehlých obcích a městských částí doufají, že se tak nestane. Ale pořád jsme v České republice, že?