Nemáte práci? V Mladé Boleslavi z vás udělají asistenta prevence kriminality

Je taková služba dobrý nápad?
 

Víte, co dělá asistent prevence kriminality a proč vlastně taková funkce vůbec existuje? V Mladé Boleslavi je jich nedostatek a od prvního dubna mohou nastoupit další asistenti kriminality na svá místa. Docela solidně si vydělají a jejich práce nepatří k těm stereotypním!

Nestereotypní práce venku, na kterou nepotřebujete ani maturitu? To je práce asistenta kriminality. Proč jsou užiteční a kde je jich potřeba?

Mladá Boleslav hledá...
Město hledá muže, ale i ženy na pozici asistent prevence kriminality. Jde o projekt města v rámci společného projektu s Policií ČR. "Projekt Bezpečné město se úspěšně rozběhl. Nadále se pravidelně scházíme nejen se státní a městskou policií, ale také úřadem práce, Probační a mediační službou ČR a hasiči," vysvětlil náměstek primátora Michal Kopal. 

Mladá Boleslav chce zaměstnat dvanáct asistentů, zatím jich funguje jen sedm. To by se však mělo od 1. dubna změnit. Asistenti pracují především v lokalitě Havlíčkovy ulice a okolí autobusového nádraží. Město má v rozpočtu na asistenty kriminality 3 miliony korun. Při výběru uchazečů spolupracuje i s úřadem práce. 

Všichni asistenti musí být trestně bezúhonní, spolehliví a komunikativní. K práci asistenta však postačuje základní vzdělání. Pracuje se ve dvou směnách a mzda činí 20 tisíc korun. 

Co asistenti dělají? 
Pohybují se v nejnebezpečnějších částech města a svojí přítomností přispívají nejen k dodržování veřejného pořádku a snížení drobné kriminality, ale rovněž garantují obyvatelstvu bezpečnost.

Počet asistentů kriminality může také částečně suplovat množství strážníků, kterým se do práce moc nechce a nalákat se je moc nedaří. Asistenti kriminality přitom spolupracují i s policií. Nemají však stejné pravomoci, asistenti působí preventivně a vysvětlují věci. Strážníci jsou od toho, aby trestali, často právě na základě informace od asistetna kriminality.