Poděbrady přivítají korunovační klenoty: Jakou mají hodnotu a jaké je zabezpečení akce?

Svatováclavská koruna
Zobrazit fotogalerii (6)
 

K příležitosti Dnu Poděbrad si město pro své obyvatele připravilo opravdu unikátní věc. V tamním Polabském muzeu se poprvé objeví dvě mistrovské kopie korunovačních klenotů. O které klenoty konkrétně jde a jaká je jejich hodnota?

Návštěvníky a obyvatele Poděbrad zítra čeká velké překvapení. V městě, konkrétně v Polabském muzeu, se totiž objeví unikátní kopie korunovačních klenotů. Jedná se o repliky, jenže mají nevyčíslitelnou hodnotu, a to jak reálnou, tak hlavně historickou. 

Klenoty nevyčíslitelné hodnoty
Jedná se o korunu císaře Svaté říše římské, kterou zhotovil turnovský výtvarník Jiří Urban, přičemž použil tři páry zlatých snubních prstenů a osazení ve formě smaltovaných tabulek. Koruna je navíc posázena 1 200 perlami.  

Druhým skvostem, jenž bude v muzeu vystaven, je replika Svatováclavské koruny. Tu vytvořil minulý rok na zakázku turnovský šperkař Jiří Belda mladší. Původní korunu nechal v minulosti vytvořit Karel IV,. a to za účelem své korunovace králem. Originální poklad české historie je uložen v chrámu svatého Víta a střeží ho hned sedm zámků.

Velká bezpečnostní opatření
Celá akce převozu korunovačních klenotů bude samozřejmě velmi dobře zabezpečena. "Jedná se o mimořádně cenné kousky, jež mají nevyčíslitelnou historickou hodnotu. Reálnou hodnotu vám přiblíží počet a cena drahých kamenů, které byly pro vytvoření využity," sdělil nám místostarosta města pan Ivan Uhlíř. Zároveň nechtěl specifikovat a případně tak navádět potenciální zloděje, jaké konkrétní kroky se směrem k bezpečnosti dělají. U takových akcí však není výjimkou ani nonstop ozbrojený doprovod.

Vystavená kopie vznikla na objednávku Středočeského kraje v roce 2009 pro stálou expozici na hradě Karlštejn.

Muzeum bude praskat ve švech

Samozřejmě se očekává, že podobná událost hodně pozvedne návštěvnost Polabského muzea, ovšem nejspíše jen pro pár následujících dní. "Určitě to bude velké lákadlo a čeká se velká návstěvnost v následujících dnech, lidé uvidí výjimečnou věc," pokračoval místostarosta města. 

Pokud máte zájem navštívit výstavu, tak můžete ve dnech 3. - 10. 3. 2017 v rámci standardní otevírací doby Polabského muzea v Poděbradech, která je od 9 do 17 hodin mimo pondělí. Vidět podobný skvost se nepoštěstí každý den, tudíž neváhejte a kulturně se obohaťte!

Klíčová slova: