Praha 5 chce pozemky na Vidouli. Zadarmo je ale nedostane, musí o ně tvrdě bojovat

 

Vedení Prahy 5 má s pozemky na Vidouli velké plány. Ty však poněkud zabrzdil jejich vlastník, tedy Ministerstvo obrany. Městská část chtěla, aby se na ni vybrané části bezúplatně převedly. Jenže to neklaplo, musí tedy do výběrového řízení a platit jako každý zájemce. Je to správně, nebo ne?

Pátá městská část se v těchto dnech účastní výběrového řízení Ministerstva obrany ČR na koupi pozemků na Vidouli. Radní chtějí zároveň požádat Radu hlavního města Prahy o udělení souhlasu k zastupování města při jednáních s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, s nímž městská část jedná o možnosti převodu podílů vybraných pozemků na hlavní město.

Praha 5 chce od Ministerstva obrany ČR koupit pozemky na stolové hoře Vidoule. Účastní se proto výběrového řízení na jejich prodej, které ministerstvo vyhlásilo 31. ledna 2017. "Původně jsme požádali ministerstvo o zrušení prvního výběrového řízení, které vypsalo na podzim 2016, a bezúplatný převod. Bohužel, toto nám bylo zamítnuto s tím, že ministerstvo má záměr nakládat s pozemky úplatně. Jdeme tedy do soutěže a nabízíme tržní cenu," říká starosta Radek Klíma.

Půjde o miliony

Výběrové řízení se týká pozemků 1350/2 a 1353/4 o celkové rozloze 11 452 metrů čtverečních, které jsou dle územního plánu vedené jako sady, zahrady a vinice a městská a krajinná zeleň. "Minimální kupní cenu stanovilo ministerstvo na pět a půl milionu korun," dodává radní Pavel Richter, v jehož kompetenci je majetek městské části.

Jiná situace je v případě lesního pozemku, kde ministerstvo avizovalo, že s ohledem na veřejný zájem individuálně, byť přísně, posuzuje případné bezúplatné převody. "Věřím, že naše argumenty ministerstvo vyslyší,“ věří starosta Radek Klíma. Konkrétně se jedná o pozemky 1350/2, 1353/4 a 1355/3.

Radní páté městské části také chtějí požádat Radu hlavního města Prahy o udělení souhlasu k zastupování města při jednáních s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, s nímž Praha 5 jedná o možnosti převodu podílů vybraných pozemků. Jedná se o čtvrtinový podíl na pozemcích 1368/2, 1368/3 a 1375/8. V praxi by to mohlo fungovat tak, že by pozemky sice získala Praha, následně by však městská část požádala o svěření do správy.

Plány jsou velké

Radnice už v listopadu 2016 požádala zastupitele o souhlas, aby mohla zahájit jednání se soukromými vlastníky pozemků v této lokalitě, aby je mohla vykoupit či směnit. "V oblasti Vidoule máme vlastní, koncepční plány, počítáme zde s vybudováním oddechového, volnočasového areálu, který bude veřejně přístupný," vysvětlil tehdy jednání radnice zástupce starosty Martin Slabý, který má v gesci zeleň a veřejná prostranství.

Ještě v listopadu radní schválili i výběr zpracovatele „Ověřovací urbanistická studie Vidoule“, kterým se stal CMC architects. "Získání pozemků na Vidouli do naší správy je jediná možnost, jak zabránit případnému znovuoživení snah o obnovení zástavby. Díky studii navíc budeme přesně vědět, jakým směrem se dál pohybovat," dodává dnes starosta. Uvidíme, jak to nakonec dopadne. V každém případě Praha 5 nedostane nic zadarmo, musí tvrdě bojovat.