Historická perla mezi městy. Roudnice nad Labem vás nadchne

Historie dýchá v Roudnici z každého místa..
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Roudnice nad Labem je překrásným místem s bohatou historií dýchající doslova z každého rohu. Jak si užít toto krásné město na maximum? Nejdříve si přečtěte článek a pak se vydejte po stopách minulosti až k rudnému prameni. 

Roudnice má odnepaměti velkou výhodu, protože vyrostla na takzvané Lužické cestě. Díky tomu bývalá trhová osada Rúdnica rychle získala na hospodářském významu a ve 13. století dostala jako jedna z prvních status města.

Víte, že...
Pramen, jenž dal v minulosti jméno městu Roudnice, obsahující vysoké množství železa, vyvěrající pod Chrámem Narození Panny Marie, lze nalézt při cestě kolem farní zdi?

Voda není pitná a při smočení rukou možno pozorovat mírné zabarvení pokožky. Když navštívíte kostel Narození Panny Marie a přilehlý bývalý klášter, můžete mimo jiné také nahlédnout do tajemného podzemního jezírka.

Jak Rúdnica ke jménu příšla?
Název Rúdnica, nebo někdy i Rúdník, byl pravděpodobně odvozen od rudného pramene, který zde vyvěrá. Po vystavění hradu se město stalo oblíbeným sídlem pražských biskupů a později arcibiskupů, v jejichž majetku bylo. Pravděpodobně zde byl vysvěcen na kněze i Mistr Jan Hus a na hradě jistou dobu pobýval i císař Karel IV.

V začátcích husitství sem dokonce arcibiskup přesunul sídlo kozistoře, které do té doby bylo v Praze. V roce 1421 byla však Roudnice dobyta a poničena husitským vojskem. Byl zničen i místní klášter, který se už nikdy nepodařilo obnovit.

Město roudnice pak několikrát změnilo majitele, což nemělo dobrý vliv na jeho rozvoj. Během 30leté války bylo město hned dvakrát vypáleno. Roudnice však přesto měla štěstí v neštěstí. Po těžké době opět rozkvetla v rukou rodu Lobkowiczů. 

Díky nim se přestavěl místní hrad na barokní zámek, mohlo dojít k rozvoji strojírenství a železnice. A právě díky tomu se Roudnice v 19. století stala průmyslovým centrem. V tomto období musela místy ustoupit historická zástavba (hradby nebo kostel sv. Václava) průmyslové budoucnosti. Roudnice stále byla centrem obrozeneckého hnutí a kultury jako takové.

Po druhé světové válce sice město neusnulo úplně, ale přesto své dřívější slávy už nikdy nedosáhlo. V současnosti se mu podařilo obnovit Podřipské muzeum a začalo se intezivně pečovat o historické památky, což láká do města turisty. 

Udělejte si výlet! 

Nečekejte nějakou extrémně náročnou trasu. Právě naopak, projde ji každý včetně malých dětí i seniorů. Výlet je možný jet s kočárkem, na kole i se psem. Vzdálenost je pouhé tři kilometry. 

Z Prahy je to do Roudnice pětatřicet kilometrů, cesta trvá něco málo přes půl hodinky. Vyjedete po dálnici D8 a na exitu 29 sjedete. Možnost je také po E55 směrem na Ústí nad Labem, pak vás ukazatele navedou do Roudnice přímo do centra na parkoviště na Karlově náměstí. Do města jezdí vlaky i autobusy ze všech větších měst. 

Do Roudnice nad Labem se navíc o víkendech můžete také nechat odvést historickým Podřipským motoráčkem či cyklobusem i pro pěší.

Osobnost, kterou z historie nikdo nevymaže: Ervín Špindler

Ervín Špindler zastával významné politické funkce nejprve v Českém zemském sněmu a od roku 1891 v Říšské radě při Vídeňském parlamentu jako poslanec. Tam setrval až do roku 1907. Souběžně vykonával funkci starosty města Roudnice nad Labem. Během období, ve kterém zastával úřad starosty i zastupitele, uplatnil svůj vliv nejen během realizace stavby roudnického mostu, ale také se zasloužil o vznik lokální dráhy a zavedení vodovodu.

Špindler psal i poezii.

Stavba mostu trvala čtyři roky a významně změnila tok řeky Labe i okolní ráz krajiny. Zároveň probíhalo budování jezu, vorové propusti a úprava městské kanalizace, jejíž modernizace přispěla k výraznému zlepšení hygienických podmínek ve městě.

Mezi další zásluhy Špindlera lze zařadit i zasazení se o založení Sokolské jednoty a založení Podřipského muzea v Roudnici nad Labem.

Co navštívit v Roudnici nad Labem? 

Věž Hláska - věž Hláska je jediným dochovaným pozůstatkem opevnění staré Roudnice. Do druhé poloviny 17. století nebyla nikdy poškozena s výjimkou roku 1665, kdy byla při velkém požáru města téměř zničena. V 18. století byla rekonstruována. 

Kostel Narození Panny Marie a bývalý augustiniánský klášter - klášter založil pro nový řád augustiniánských kanovníků biskup Jan z Dražic. Základní kámen byl položen roku 1333 a stavba trvala přes dvacet let. Tady také najdete zmiňovaný rudný pramen.

Podřipské muzeum - bylo založeno už v roce 1900, zaniklo na přelomu 50. a 60. let 20. století. V roce 2004 došlo k jeho obnově. Kde jinde se dozvědět všechno zajímavé o Roudnici, když ne právě zde? Je tady stálá expozice, která vás provede a ukáže vám celkový obraz dějin a osídlení města Roudnice nad Labem a roudnického regionu, počínaje pravěkým obdobím, které je reprezentováno četnými archeologickými nálezy, ale také modelem domu z mladší doby kamenné.