Český Brod jako ráj gamblerů: Další herny u nás nechceme!

Herny v Českém Brodě přinášejí obyvatelům strach
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Hlavním tématem, o kterém momentálně diskutují obyvatelé Českého Brodu, jsou určitě herny. Nelíbí se jim, že mají ve městě mnoho míst, kde si gambleři přijdou na své. Bojí se možné zvýšené kriminality a s tím spojené menší bezpečnosti ve městě. Jak situaci vidí starosta?

Opravdu velmi silné téma se momentálně řeší mezi obyvateli České Brodu. Nelíbí se jim totiž přítomnost mnoha objektů, kde se provozují výherní automaty a případně i klasické herny. Vše je spojené se strachem o bezpečnost a klid v nočních hodinách.

"Projeďte si okolní města třeba kolem půlnoci. Všude je ticho a klid. Ale když přijedete do Českého Brodu, tak je to samá herna, kam se trousí lidi nejen od nás, ale i z okolí. Nebylo by pěkné mít ten klid i v našem městě? A zeptejte se třeba policie ČR v Českém Brodě, jaká skupina lidí v těch hernách tráví v noci čas a kdo se tam schází. Slušní pracující lidé to nejsou," vyjadřuje se jeden z členů fóra českobrodského oficiálního serveru.

Poslanecká sněmovna schválila nový loterijní zákon, který platí od 1. ledna 2017. Pravidla pro provoz loterijních a sázkových her a přístrojů jsou nejpřísnější v historii. Firmy budou platit víc na odvodech a hráči by měli být lépe chráněni než dosud. 

Herny bezpečnost ve městě nenarušují

Nicméně není nad informace přímo přímo od zdroje. Proto jsme oslovili starostu města Jakuba Nekolného. Ten se nám postupně vyjádřil hned k několika tématům, řešila se ale i bezpečnost v jeho městě. 

"Městská policie neřešila v roce 2016 žádné rušení veřejného pořádku ani výtržnosti. Jediný problém, který se řešil v hernách, byl, že někteří občané neměli na zaplacení útraty. Kriminalita klesla o 37 trestných činů z 294 na 257. Tato čísla jsou přímo od policie v Českém Brodě," má jasno, proč nevidí v hernách ve svém městě problém. Není to ale nebezpečná myšlenka?

Další herny ve svém městě nechci, tvrdí starosta

Míst, kde si můžete zajít v Českém Brodě na forbes, je opravdu hodně. Nejsou to jen herny jako takové, ale samozřejmě i restaurace, kde najdete výherní automaty. "Herny jsou v Českém Brodě čtyři. Automaty v restauracích mezi ně počítat nemůžete, navíc nám postupně zmizí tak, jak jim končí platné povolení k provozování," popsal starosta.

Podle Nekolného hrací přístroje z hospod zmizí úplně. "Stávající herny projdou kontrolou, zda splňují všechny náležitosti dané zákonem. Osobně se přikláním k názoru další herny a hrací přístroje ve městě nepovolovat," posílá starosta vzkaz obyvatelům Českého Brodu. Bude to však stačit?