VYROBTE SI: Mléko bez laktózy, zato se spoustou minerálů!

Mléka je dobré střídat. Dodáte tak tělu různé potřebné vitamíny.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nemáte chuť pít mléko, nepovažujete ho za zdravé, máte na něj alergii nebo máte prostě jen chuť na něco dobrého? Tady je několik receptů na jiná mléka. Můžete zkusit mandlové, ovesné nebo třeba lískové. Všechny jsou lahodná a dají se míchat do zdravých koktejlů!

Kupovat bezlaktózové mléko v krabici je velmi drahé. Navíc taková mléka pořídíte jen ve specializovaných bio obchodech a naturách. Další nevýhodou je to, že musíte domů v tašce nést těžkou krabici mléka. Když si vyrobíte doma své zdravé mléko, tak ho můžete mít, kolik chcete a kdykoliv se vám to bude hodit. 

Základní recept

Na každé mléko ze semínek nebo ořechů potřebujete asi 100 gramů oříšků na litr vody. Čím víc oříšků, tím smetanovější mléko. Do mixéru patří oříšky či semínka, přelít dostatkem vody, přidat malou špetku soli (pro podtřžení chuti). Pokud chcete mléko sladší, neváhejte přidat do mixéru datle nebo javorový sirup. 

Mandlové

Mandlové mléko je plné vitamínů a minerálních látek (vitamíny B, D, E, hořčík, fosfor, vápník, draslík, zinek, železo) a řadí se mezi zásadotvorné potraviny. Je velmi chutné a chutná opravdu sladce. Výborně se hodí k čemukoliv, zejména pokud mléko chcete na sladko. 

Vlašské, lískové a další 

Použít můžete jakýkoliv druh oříšků a dokonce je můžete i míchat. Výborné je mléko z vlašských oříšků nebo sladké mléko z lískových oříšků. Moc dobrou variantou je i poněkud dražší mléko z kešu oříšků. Přičemž mléko z domácích lískových či vlašských je skvělé proto, že víte, že není ošetřené žádnou chemií. 

Semínkové mléko

Velmi zdravou variantou je i použití semínek. Je jedno, jestli sáhnete po dýňovém semínku a užijete si příjemně nazelenalé mléko, nebo přisypete do mixéru slunečnicové semínko. (Tvrdší semínka, jako například ta dýňová, je lepší nechat večer před přípravou nasáknout ve vodě. Vodu rozhodně nevylévejte a použijte ji do mixu.)

Makové mléko

Makové mléko je velmi výživné, protože mák patří mezi nejzdravější potraviny na planetě. Obsahuje jak velké množství bílkovin, tak vápníku, který je pro naše tělo obzvlášť potřeba. Také příznivě ovlivňuje paměť a výzkumy ukazují, že dokáže pomoct s léčením rakoviny prsu. Mák má uklidňující účinky, pomáhá při neurózách nebo depresích. 

Zajímavé tipy na studené i teplé nápoje

Studené

Jestliže máte chuť na koktejl, jednoduše přidejte na každý půllitr mléka asi 5 kostek ledu. Rozhodně se nebojte přidat i ovoce. Výborný je banán, ale chybu neuděláte ani s jahodami nebo borůvkami. Máte rádi i jiné příchutě? Pokud přidáte vanilková semínka, bude koktejl jemně vanilkový. Výborné je přidat i holandské kakao nebo rovnou granko. 

Teplé

Pokud toužíte po teplém mléku, nejlepším tipem je oříškové mléko neořívat, ale k oříškům jen přidat teplou vodu. Teplé je úplně nejlepší mandlové, zvláště když přidáte trošku skořice. Pokud chcete horkou čokoládu, můžete přidat trochu pudinku. 

Klíčová slova:
raw