Mobilní aplikace budoucnosti: Geniální nápad může zachránit stovky zvířat

Aplikace by měla zachránit spoustu zvířecích životů
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lidský mozek někdy přinese opravdu geniální myšlenky. Jedna taková napadla studenty hradecké vysoké školy. Díky němu mají obrovskou radost v Záchranné stanici pro zraněné živočichy a Ekocentru na Huslíku.

Že by nápad roku? Pro Záchrannou stanici pro zraněné živočichy a Ekoncetru na Huslíku u Poděbrad bezesporu. Studentům vysoké školy z Hradce Králové zde nejspíše musí začít líbat ruce, protože na něco podobného se čekalo opravdu dlouho.

Přišli totiž s revolučním nápadem ve formě aplikace do chytrých telefonů. Ta vás v případě nalezeného zvířete odkáže na nejbližší záchrannou stanici a můžete být naprosto kdekoliv. K tomu všemu vám také poskytne kontakt a díky tomu i spojení. 

Jak vlastně aplikace funguje?

Využívá především polohy telefonu společně, díky které určí spádovou záchrannou stanici, na kterou je ihned možno se dovolat, a to přes stisknutí "Volat pomoc". Nálezce má možnost sdílet svoji aktuální polohu, případně i vložit bod do mapy a sdílet ho. Právě tahle funkce naprosto vymýtí časové prodlevy, kdy není záchranář schopen přesně určit místo nálezu. 

Aplikace zobrazuje záchranné stanice v závislosti na vzdálenosti od polohy telefonu. Spádová stanice je označena jako červený domeček. Aplikace funguje i jako navigace a může vám pomoci přesně vás dovézt na místo, kde se o nalezené zvíře postarají.

Stanice na Huslíku funguje od roku 2015 a ročně přijme stovky poraněných nebo nalezených zvířat.

Stanice na Huslíku v poslední době zachraňuje například nalezenou prasečí rodinku, nedávno vypustila zpátky do volné přírody tři vyléčená káňata. "Od letošního roku máme celkově přes 200 přijatých zvířat a poctivě se o ně ve stanici staráme," sdělil nám před časem vedoucí stanice Luboš Vaněk. Je jasné, že nyní podobných "nalezenců" bude daleko více.