Kácení alejí v Mělníku je nutné, stromy ohrožují řidiče

Kácet se budou i aleje podél vodních toků.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mělník kácí alej v ulici Mladoboleslavská. Akutně totiž hrozí, že by stromy mohly být při větrnějším počasí pro řidiče doslova smrtelným nebezpečím. Kvůli bezpečnosti lidí tedy padne 52 topolů a místo nich bude vysázeno 34 platanů.

Rekonstrukce zeleně v ulici Mladoboleslavská probíhá už od 20. února. Jde totiž o postupný proces. Projekt kácení se oficiálně jmenuje projekt "rekonstrukce zeleně", což je hodně trefné pojmenování.  

Stromy jsou krásné, ale autům zkrátka musí z cesty, protože v současné době představují riziko nejen pro vozidla projíždějící Mladoboleslavskou ulicí, ale také pro uživatele garáží. Alej je naproti supermarketu v úseku od nového kruhového objezdu směrem k čerpací stanici Shell. V první fázi se pokácí dvaapadesát "nebezpečných" topolů.

Co bude dál?

Vzrostlé stromy nahradí platany javorolisté. Těch bude vysázeno čtyřiatřicet. Celou novou alej doplní i keřová patra. Ta by mohla také odhlučnit komunikaci, město jich plánuje vysadit 8 500 kusů. Dále bude provedena výsadba stromů a keřů v prostoru, který zůstal nevyužit po ukončení I. stavby obchvatu Mělníka (plocha mezi parkovištěm před supermarketem a ulicemi Mladoboleslavská a „Nová Cukrovarská“).

Co to přinese? 

Zelená bariéra by měla snížit hlučnost a prašnost kolem cesty. Ocení to zejména obyvatelé okolní zástavby. 

Kolik to bude stát? 

Je poněkud zvláštní, že celkové předpokládané náklady na realizaci projektu činí 2 489 788 Kč. Přitom 2 365 298 Kč zaplatí za rekonstrukci zeleně Středočeský kraj (město získalo na akci i dotaci z  Fondu životního prostředí Středočeského kraje) a 124 490 Kč pak zaplatí město Mělník.

Kácení na Mělnicku pokračuje

Takzvané havarijní stromy se kácí i jinde na Mělnicku. Bylo vydáno přibližně 660 stanovisek o kácení. Kácet se letos budou ve velkém hlavně stromy vodních toků (Košátecký potok, Jelenický potok, Labe v Klích, Vltava v Zelčíně, Labe v Mělníku). Velké změny čekají přední tok Vltavy, a to v úseku Vraňany-Hořín spočívající v přírodě blízké úpravě vodního toku s cílem zvýšit morfologicko-ekologickou hodnotu toku za současného zkapacitnění toku.

Vzhledem k masivnímu kácení na Mělnicku nezbývá, než se ptát: "A kde se kácet nebude?" A odpověď zní, že bát se nemusí jen velmi mladé stromy a malá skupina lip v Liběchově. Alej stromů totiž byla vyhlášena za "skupinu památných stromů", a ty není možné pokácet. Alej podél křížové cesty tvoří 17 starých lip, vysazených před 236 lety.