Zmatky a nesmyslné dohady: Hudební altán v Poděbradech opět nebude

Altán by snad mohl vyrůst někdy během příštího roku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Dlouhé plánování stavby hudebního altánu v centrálním parku v Poděbradech se stále nedaří zrealizovat. Nejprve mělo jít o podzim loňského roku, pak se vše přesunulo na letošní jaro. Jenže se opět nic neděje. Začne se tedy vůbec někdy stavět, nebo zůstane jen u řečí?

O nový hudební altán se v Poděbradech bojuje už skutečně dlouhou dobu. Poslední jarní termín padl kvůli nutnosti stavbu posunout o šest metrů jinam. Altán má nahradit zchátralou mobilní scénu, která stojí v centrálním lázeňském parku dnes. Přitom Poděbrady jsou takovou raritou, protože podobné altány jsou prakticky ve všech lázeňských městech a jsou něco jako znak kultury.

Bál se, že ho bude stavba rušit

Loňský podzimní termín nemohl být dodržen kvůli tomu, že se proti stavbě ohradil jeden z účastníků stavebního řízení. Argumentoval tím, že by ho hudba mohla na zahradě rušit. Lidé nechápou, politici nad důvody jen nechápavě kroutí hlavou, protože hudba tam hraje i nyní. O nějakém extrémním hluku z ničeho nic tak nemůže být řeč. Vedení města tak doteď nemá například ani vybraného zhotovitele stavby.  

Jaká je situace nyní?

Je tedy jasné, že se jen tak stavět nebude. "Jsou tu nejasnosti s umístěním. Chceme altán optimálně v prostoru parku, ovšem jsou tam nevyjasněné zájmy a vazby. Chceme vše hlavně zkonstruovat tak, aby se diváci nemuseli dívat do sluníčka, také potřebujeme dostavět plochu a zázemí pro diváky," vyjádřil se k situaci místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř. Celý projekt má být finacován přímo z financí města, nemusí se tak alespoň spoléhat na přízeň úředníků při rozdělování dotací.  

"Optimistický výhled startu stavby je letošní podzim, kolaudace altánu by pak mohla proběhnout někdy v následujícím roce," dodal Uhlíř. Nicméně z jeho hlasu bylo patrné, že si tím není příliš jistý a že kolem altánu a vůbec povolení stavebních prací bude ještě hodně práce.

Libenského kolonáda v Poděbradech vznikla ve třicátých letech minulého století. O vytvoření návrhu projektu se postaral architekt Vojtěch Kerhart. Jedná se o jedno z více než dvaceti kulturních památek ve městě, jejíž hodnotu by altán určitě ještě zvýšil.