Čiperná Marie oslavila úžasných 100 let. V Měšicích si užila parádní oslavu

 

V Měšicích oslavila paní Marie krásných 100 let. Pořádná oslava, výborný čokoládový dort, spousta dětí kolem, přání od starosty města a hudba. Jaký je recept na dlouhověkost? Vitální seniorka má jasno: Tanec, radost a spousta bonbonů! 

Paní Marie Trojánková z Měšic oslavila neskutečných 100 let. Je pořád velmi čilá, akční a stále jí to pálí. Jaký je její recept na dlouhověkost? 

V rámci velkých oslav stých narozenin přišly Marii milované děti z místní školky popřát všechno nejlepší. Narozeninová party byla ve velkém stylu. Kromě malých gratulantů, kteří měli připraveno spoustu písniček a básniček, přišel i starosta.

Na oslavenkyni čekalo překvapení. Dorazili totiž dva harmonikáři, kteří Marii celý den hráli její zamilované písničky. A protože oslavenkyně si umí života užívat, na nic nečekala a zatančila si se všemi muži, kteří jí přišli pod ruku. 

Starosta Měšic Jiří Bejlek jí říká "mladá paní". Není se čemu divit, nemohl by jí dát trefnější přezdívku. "Ona je pořád akční a duchem zůstává mladá. Ta má víc energie než my všichni dohromady. "Každý den ráno a odpoledne chodí chodí na procházky, nejraději má děti," usmívá se starosta.

Paní Marie se vrátila před třemi lety do Měšic z Prahy a v Měšicích jí nabídli sociální byt. V 98 letech spadla a zlomila si krček kyčle, ale její vůli k životu to neohrozilo. "Většina lidí se z toho nedostane. Ale mladá paní to nevzdala a za pár měsíců už byla zpět a zase chodila," popisuje starosta. Žádné stejně staré obyvatelky Měšice nemají, Marii to ale nevadí. Pracovala totiž jako kuchařka v mateřské školce, takže si "vystačí" s mladšími generacemi. 

Recept na dlouhověkost

"Hlavní je radovat se a smát. Dokonce i když je to zlé, nepřestávejte se radovat z maličkostí. Hlavně zůstaňte zdraví!" vzkazuje všem stoletá Marie. Podle jejího vyprávění je důležité chodit do přírody a nezameškat jedinou šanci si zatančit a pobavit se. "Buďte dobří, snažte se lidem pomáhat a ne škodit. Tančete, užívejte si lásku a ničím se moc netrapte. Už vůbec ne s chlapama!"  

Pokud vás zajímá, jestli je v pořádku mít i nějaké zlozvyky, odpověď je rozhodně ano. Marie jí bonbóny. "Vím, že to není zdravé. Ale já nekouřím, místo toho raději mlsám. Mám to tak už od mládí," omlouvá si svůj malý sladký prohřešek milá stařenka. Nikdo jí to však určitě nevyčítá. Proč také?