Ruina Dačického domu se proměnila ve stavbu roku: Jak nyní vypadá kutnohorská chlouba?

Z ruiny památkou roku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obrovský kus práce odvedla Kutná Hora v rámci opravy Dačického domu. Dokonce tak velký, že za to dostala ocenění. Stavba se totiž společně se zlínským hradem Lukov stala Památkou roku 2016. Čím je Dačický dům tak zajímavý?

Začněme trochou historie. Rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova je významný především svým pozdně gotickým jádrem a také vrcholně barokní fasádou, která na sobě má zbytky gotických prvků. Dačického dům chátral dlouhých dvacet let. Předveším zdivo, okna a podlahy byly ve velmi špatném stavu.  

Rekonstrukce přišla na desítky milionů

Ruina Dačického domu se proměňovala postupně. Celý projekt rekonstrukce trval dlouhých dvanáct měsíců a stavba uvnitř prokoukla. Jsou v ní moderní architektonické prvky, je tam propojení stavebních stylů od gotiky až po samotnou modernu. 

"Investice se samy od sebe nevzaly jen tak odnikud. Byla to hodně tvrdá práce odboru investic, Nadace UNESCO a předchozího vedení města, aby se těch necelých 75 milionů jako stoprocentní dotace od Ministerstva pro místní rozvoj získalo. Nové vedení města se pak rozhodlo jít do velice složitého a časově náročného projektu. Hotovo bylo za necelý rok, což bylo v případě totální rekonstrukce domu a jeho následného vybavení technologiemi opravdu zázrak," usmíval se spokojeně starosta Kutné Hory Martin Starý.

Město si ocenění váží

V letošním ročníku Památky roku bylo přihlášeno celkem 44 objektů v menší kategorii, kde rekonstrukce nepřesáhla dva miliony korun, a 19 projektů ve skupině nad dva miliony. O titul v této soutěži může usilovat nejen hrad nebo zámek, ale také divadlo či vojenský nebo zemědělský prostor. 

Nudit se nikdo nebude. Čeká vás dotykový stůl, animovaný film, mluvící permoník nebo třeba překvapení pod podlahou. Vyzkoušejte sami.

"Ocenění si vážím nejen já, ale i zbytek vedení města a především všichni ti, kdo se na projektu podíleli už od samého začátku. Je to takové zadostiučinění za nervy, probdělé noci a stres, který byl spojen především s dokončovacími pracemi a následnými kontrolami, zda vše dopadlo, jak mělo. Takže ten titul je nejen pro dům jako takový, ale i pro celý realizační tým," uvedl s pýchou v hlase Starý.

Dačického dům je však unikátním exponátem sám o sobě. Přístupný je komplet celý, doslova od sklepa až po podkroví. Uvnitř vás čeká interaktivní expozicie, která je první svého druhu v České republice. Představuje organizaci UNESCO, památky na tomto seznamu u nás, ale hlavně zodpoví otázku, proč právě Kutná Hora je součástí rodiny těchto nejvýznamnějších pamětihodností světa.

Úspěch ovšem není chloubou pouze pro politiky, ale také pro občany, kteří mají ve svém městě další architektonickou perlu. To je samozřejmě lákadlo pro případné turisty, kteří mají v plánu Kutnou Horu navštívit. "Město dále pokračuje na obnově dalších památek a na jejich propagaci. Rozhodně neusneme na vavřínech," uzavřel starosta.