10 VÍKENDOVÝCH tipů, kam ve Středočeském kraji vyrazit s dětmi

Najděte si svého trilobita!
Zobrazit fotogalerii (10)
 

Teplé jarní počasí a obloha bez mráčku nás láká ven. Vemte s sebou i děti a vyberte si výlet, který ocení nejen ony, ale i vy! Pohyb na čestvém vzduchu, navíc s celou rodinou, vás bude všechny bavit a je to čas strávený daleko kvalitněji, než kdybyste seděli doma.

Vyrazit s dětmi na jaře ven je bezpochyby to nejlepší, co pro ně i pro sebe můžete udělat. Proto neváhejte, nachystejte si dobrou svačinku s sebou do batohu a o víkendu vyrazte ven na výlet s celou rodinou. Pokud pořád nevíte, kam vlastně jet, neváhejte a podívejte se, jaké jsou možnosti! 

Po stopě trilobita okolím Skryjí

délka trasy: 2 km

Užijte si krásnou okružní trasu, která vás provede okolím obce Skryje. Výletem se vrátíte do doby před cca 500 miliony let, kdy celá okolní krajina ležela pod hladinou moře. Na dně moře se usazovaly vrstvy sedimentů, které dnes obsahují zbytky zkamenělých živočichů. Děti potěší různé prolézačky, přelézačky a šplhadla. Stezka je protkána komixy, které děti nadchnou a vzdělají. Navíc si cestou užijí i dalekohledy a kukátka. 

Tip: Hledejte ramenonožce, ostnokožce, měkkýše, hyality! 

Křivoklát - lesní hřiště

Potom, co si užijete prohlídku hradu Křivoklát, můžete vyrazit za něj na lesní hřiště, kde si to vaše děti pořádně užijí! Areál je dost velký a myslelo se tady i na dospělé. Zatímco si děti zařádí, vy můžete relaxovat a poznávat oblast. S dětmi si tady zahrajete i na hřišti a ze zvědavosti můžete vyzkoušet hru na dřevěné xylofony. Svačinku si dáte ve venkovních altánech. Pokud zatoužíte po procházce, není problém! Kolem vede vycházkový okruh kolem Křivoklátu a na areál také navazuje naučná stezka Brdatka, pojmenovaná podle přírodní rezervace, kterou prochází.

Zřícenina hradu Krakovec

délka trasy: 1 km

S dětmi vyrazte za zbytky hradu Krakovec na okraji chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko. Přístup ke zřícenině je dobře dostupný, vede po rovině přes obec, proto lze výlet absolvovat i s menšími dětmi. Pokud máte kočárek, dostanete se k hradu, ale raději ho nechte doma a podívejte se i do jednotlivých místností zříceniny. Na nádvoří si dejte svačinku z domova na lavičce a děti budou nadšené!

Stezka Markomanů 

délka trasy: 2 km

Naučná stezka Markomanů v Dobřichově nás provede nejstaršími českými dějinami ještě před příchodem Slovanů. Stezka začíná na Horní návsi v Dobřichově. Germánské kmeny Markomanů tu po sobě zanechaly velice cenné předměty pocházející z římských dílen. V tomto ohledu nemá lokalita v celé České republice i ve střední Evropě obdoby. Na Pičhoře si můžete poslechnout zajímavou audioprojekci a z vyhlídkové plošiny se zahledět do krajiny Polabí. Na hoře navíc uvidíte obydlí Markomanů a děti si užijí dřevěné atrakce. Na výlet můžete i s kočárkem! 

Stará Kouřim

délka trasy: 3 km

Naučná procházka po Staré Kouřimi vás zavede do její historie. Na trasu je možné vzít si sportovní kočárek. Než se však dostanete na vrchol kopce Stará Kouřim, asi se zapotíte. Stezka vede po žluté a začíná na kouřimském náměstí. Cestou děti poučíte o Lechovi, bratrovi praotce Čecha, protože narazíte na „Lechův kámen“. Užijte si výhled z kopce na panorama a navštivte i barokní kapličku sv. Víta. Ve východní části Staré Kouřimi vyvěrá pramen, který vytváří Libušino jezírko, vašim dětem se bude líbit. Našim předkům sloužilo jako zdroj pitné vody. Naučná stezka vede zase zpět do města, odkud jste vyrazili.  

Duhový park

Dětský park najdete ve středočeské Třebovli. Děti zabaví 57 atrakcí a to všechno je úplně zdrarma! Areál poskytuje zábavu pro děti od 3 do 14 let. Jednotlivé atrakce mají různou obtížnost, do všech aktivit se mohou zapojit i dospělí. Díky stanům jsou jednotlivé atrakce kryté proti dešti. V areálu najdeme také restauraci, občerstvení, zmrzlinu a free wifi. Takže pokud už znáte své okolí dokonale a chcete se jen bavit, vyrayte s dětmi staršími tří let. 

Zahradní hřiště Cerhenice

Zahradní hřiště je relaxační zónou pro všechny věkové kategorie. Areál pracuje s přírodními materiály a učí tak nenásilnou cestou děti lásce k přírodě. 

Kromě odpočinku a setkávání lidí je cílem hřiště vybudování kladného vztahu dětí k přírodě. V areálu zahradního hřiště Cerhenice se nalézá – vstupní keltská brána, zahrádka, dřevěný labyrint s kvízy z historie známých českých osobností, přístřešek pro domácí zvířata, tzv. „Cerhenická koza“ (dřevěná koza s vnitřním prostorem na kolech), jezírko, tábořiště, totem, sluneční hodiny, vyhlídka a kmeny stromů k určování jejich názvů.

Zřícenina hradu Valdek

délka trasy: 3 km

Hrad Valdek byl pravděpodobně postaven ve 13. století rodem Buziců. Později hrad patřil chudším zemanům. V roce 1623 byl hrad vlastníkům rodu Pešíků zabaven za účast na českém stavovském povstání. Koncem 19. století zchátralou budovu opravili majitelé hořovického panství, knížata z Hanau. V roce 1947 při rozšiřování vojenského újezdu se zřícenina hradu Valdek ocitla na vojenském území. Zřícenina hradu Valdek se nachází na území vojenského újezdu Brdy. Nyní je areál přístupný veřejnosti.

Točník a Žebrák

délka trasy: 3 km

Zříceniny hradů Točník a Žebrák se nacházejí v těsné blízkosti, proto je lze navštívit v rámci jednoho výletu. Pod kopcem Točník najdeme zříceninu Točník. Od parkoviště vede k hradu necelý kilometr dlouhá cesta s pozvolnějším stoupáním, je vhodná i pro kočárky. Pozor, vstup na hrad je zpoplatněn!  Z Točníku se nabízí krásný výhled na okolní krajinu i na níže položenou zříceninu hradu Žebrák. Zřícenina tohoto hradu je volně přístupná, vstupné se platí pouze do válcové věže, která slouží jako rozhledna. Kočárek však nechte doma!

Kolem Mnichovky ke zřícenině hradu Zlenice

délka trasy: 4 km

Volně přístupná je zřícenina hradu Zlenice (lidově též Hláska) u Senohrab. Vypíná se na skalnatém ostrohu nad soutokem potoka Mnichovky s řekou Sázavou. K romantické zřícenině, kterou začlenil do mnoha svých obrázků slavný dětský ilustrátor Josef Lada, se můžeme vydat od rozcestí Hrušov v Senohrabech. Dovede nás tam žlutá turistická značka.

TIP: Nezapomeňte s sebou vzít knihu od Josefa Lady!