UŽ ROSTOU! Skvělý úlovek se podařil dvěma houbařům na Benešovsku

Vyrazit si koncem března do lesa a přijít s vrchovatými košíky, navíc výtečných jedlých hub, není otázkou houbařského štěstí. Na takový úlovek už musíte být dobrými houbaři. Tři plné koše si z lesů u Kozmic přinesla dvojice mladých houbařů z Benešova. Jaké houby obohatily jejich jarní jídelníček?

03.04.2017 - 09:00   |  
Kačenka česká je výtečná jedlá jarní houba
Zobrazit fotogalerii (12)

Když se Jiří Dubec a Roman Wainer vydali ve druhé půli března na houby, nebylo to jen tak. Houbařská sezona ještě ani zdaleka nezačala. Oba benešovští houbaři ale dobře věděli, že je šance najít některé smržovité houby. A navíc mířili do lokality, kde už byli vícekrát úspěšní. Šli si, jak se říká, okouknout svá místa. A vyplatilo se. Z lesa u Kozmic se vraceli se třemi vrchovatými košíky neskutečně chutné kačenky české – královny jarní kuchyně.

Kde kačenku českou hledat?

Jiří s Romanem se se svými úlovky pochlubili na sociálních sítích, kde sklidili velký obdiv. Překvapením pro některé bylo, že prozradili místo svého nálezu, když se vyfotili s plnými košíky u cedule obce Kozmice. "Je to velkej les a kdo neví, kde hledat, stejně nenajde," říká Jiří Dubec a nebojí se, že by někdo místo objevil a vybral.

Ti, kteří by chtěli zkusit štěstí a plánují vydat se někam do lesa na kačenky, by měli vědět, že v jehličnatých lesích nejspíš odejdou s prázdnou. Kačenka česká se vyskytuje v březnu a dubnu, nepříliš hojně, a to v listnatých hájích, lužních lesích, křovištích a zarostlých sadech, zejména pod olšemi, topoly, vrbami, jasany a růžovitými dřevinami, především pod třešněmi, hlohy a trnkami. Preferuje spíše zásadité podloží.

Královna jarní kuchyně, hospodyňka zajásá

Vyrůstá obvykle ve skupinách, někdy velmi početných, a to obvykle v místech s vrstvami spadaného listí apod. A právě na jednom takovém místě dvojice benešovských houbařů úřadovala. Museli se prodírat, lézt po čtyřech, zkrátka nebyla to procházka růžovým sadem. Výsledek ale stál za to a doma je čekala pochvala od členů rodiny.

Hnědý zvrásnělý klobouček je pro tuto houbičku typický. "Je to velmi chutná smržovitá houba, která je označována za královnu jarní kuchyně,“ tvrdí předseda mykologického klubu z Vlašimi Zdeněk Krušina. "Dá se zpracovat různými způsoby, můžeme například naplnit kloboučky masovou směsí, opečeme a je to neskutečná dobrota, případně je z nich vynikající smetanová omáčka," říká vlašimský houbař.

Kačenka není smrž

Na podobných místech, jako roste kačenka česká, můžeme najít i smrže, které si laici pletou právě s kačenkami. "Smrž na rozdíl od kačenky je kompaktní," vysvětlil Zdeněk Krušina. Když rozříznete plodnici smrže, zjistíte, že klobouček plynule přechází v nohu. Zato kačenka je jakoby přilepená na špičce nožičky, takže je možné ji ukroutit. Podle zkušeného mykologa se v kuchyni dají využít i duté nožky této houby: "Můžeme je nakrájet na malé proužky, ze kterých je výborná jak omáčka, tak i polévka." 

Pomáhá při arterioskleróze, skvělá při dietě

U kačenek byla zjištěna přítomnost většího množství polyfenolů – tokoferolu a také menší množství karotenu. Proto vykazují poměrně výrazné antioxidační účinky. Za ně je zodpovědný právě obsah polyfenolů přítomných v těchto houbách. Tyto látky účinně omezují aktivitu kyslíkových radikálů a omezují tak proces přílišné oxidace organismu.

Víte, že...?
Jelikož kačenky mají nízký obsah cukru, mohou je konzumovat také diabetici.

Kačenky tak mohou sloužit jako vhodný zdroj těchto látek, o kterých je známo, že snižují riziko vzniku arteriosklerózy. Kačenka česká má jako i jiné houby nízkou energetickou hodnotu, a proto je vhodná i při odtučňovacích dietách. Tělo potřebuje delší čas na trávení a déle si uchová pocit sytosti. 

S přípravou si vyhrajte, pozor na nečistoty

Ze všeho nejdřív musíte kačenky vždy očistit. Jejich zvrásněný klobouk je totiž hotový lapač drobných nečistot. Nebojte se je pořádně propláchnout ve vodě a pak je jemně osušit. Většina nečistot se snadno vyplaví. Kloboučky kačenek můžete ponechat vcelku anebo je nakrájet na kolečka, kdy na řezu vynikne zvrásněný klobouk. Třeně jsou duté a mohou být tuhé, takže je můžete klidně vyřadit.

Zvýrazní chutě masa, omáček a šťáv

Jednoduché orestování na pánvi s krátkým podušením je asi ta nejlepší základní úprava. Kačenky v teple rychle změknou a pustí šťávu. Jejich klobouk se smrskne a zároveň zabarví tuk a okolní suroviny do zlatohněda. Kačenky párujte ideálně jen s jednou hlavní surovinou: vejci, brambory, chřestem, opečeným chlebem; použijte maximálně cibuli (šalotku, česnek) a základní bylinky (pažitka, tymián).

Kačenky fungují samy o sobě jako úžasné aromatické zvýraznění masa při přípravě pečeně, steaků a nejvíc k pomalu dušenému masu s omáčkou. Výraznou chuť i barvu samozřejmě můžete využít pro ochucení polévek, krémů a omáček. Opět tady platí, že je nesmíte přehlušit jinou aromatickou surovinou nebo kořením.

Vybírat tu můžete asi ze dvou variant. První jsou omáčky a krémy postavené na tučné smetaně. Druhou je přidání kačenek do omáček a šťáv, které vznikly zredukováním silného vývaru, bez zahuštění moukou nebo škrobem. V obou případech jsou kačenky úžasné a posouvají základní omáčku k dokonalosti.


Přidat komentář

Pro vkládání komentářů se prosím přihlašte nebo zaregistrujte.

Výhody registrace:
Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám nikdo nebude moci vzít. Registrace bude do budoucna jeden z našich nástrojů k udržení diskusí v přijatelných mezích.

Při registraci si můžete zvolit unikátní přezdívku a pod ní psát příspěvky. Tuto přezdívku vám v budoucnu nikdo nebude moci vzít. Zároveň registrací dáváte souhlas se zasíláním informací a nabídek tykajících se webu Čtidoma.cz nebo jeho provozovatele či obchodních partnerů.

Redakce si ponechává právo jakýkoli nevhodný příspěvek smazat bez udání důvodu.