Brandýs nad Labem hledá osobnosti. Koho byste volili vy?

Koho si Brandýs nad Labem zvolí?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Brandýs nad Labem se rozhodl slavit 100 let od vzniku naší republiky tím, že si připomene své největší osobnosti. Významných person je mnoho, ale favoritů může být jen pět. Kdo by mohl být vítězem ankety a koho byste zvolili vy?

Anketou o největší osobnosti souměstí Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi chce město zaktivizovat své obyvatele a připomenout jim, že mají být jako rodáci pyšní na to, odkud pochází.

Anketu je možné vyplnit online, nebo svůj lístek nechat na sběrném místě. (V infocentru v Brandýse nad Labem, CzechPOINTU ve Staré Boleslavi nebo v knihovně Eduarda Petišky, Oblastním muzeu nebo domu s pečovatelskou službou ve Staré Boleslavi.) Všichni mohou odevzdat i více lístků. Na výběr osobností je čas do 12. května. 

Brandýs má svého exota.

Každý si může vybrat svých pět favoritů. Důležité je i zdůvodnění, proč právě zvolená osobnost byla tou nejvýznamnější. "V roce 2018 bude naše republika oslavovat 100 let svého vzniku a toto významné jubileum si chceme připomenout i v našem městě," potvrdila  mluvčí Zdeňka Tichá záměr města.

Výběr osobností však není omezen časovým intervalem sto let a hlasující se nemusí nechat limitovat ani faktem, že se jejich favorit třeba ve městě přímo nenarodil. "Jde o to, že tu zanechali nějakou stopu. Do ankety budou zařazeny jak osobnosti současné, tak ty z minulosti. Stručně řečeno: Od sv. Václava k Ondrovi Synkovi."

V dalším kroku bude během podzimu 2017 zveřejněna širší nominace zhruba 100 osobností Brandýsa nad Labem a Staré Boleslavi, kde již budou obyvatelé města hlasovat.

S osobnostmi na prvních padesáti místech bude veřejnost seznámena na jaře 2018 na výstavě v Oblastním muzeu. Na podzim 2018 v rámci vyhodnocení celé ankety a v rámci oslav 100. výročí vzniku republiky proběhne galavečer s vyhlášením ankety.

Kdo by to mohl být?

Odhadovat vítěze dopředu je velmi těžké. Zvláště proto, že Brandýsa nad Labem i Staré Boleslavi se dotklo tolik osobností a pochází odtud tolik umělců, že jen vyjasnit si jejich výčet by zabralo dny. Právě proto bude nejlepší využít sesbírané lidové moudrosti místních obyvatel. Kdo by snad váhal, koho nominovat, máme pro něj malou nápovědu.

  • Karel IV. by se klidně mohl objevit mezi kandidáty. Na toušeňském Hrádku totiž napsal část své latinské Vita Caroli.
  • Eduard Petiška přímo v Brandýse nad Labem prožil svůj plodný život. Jeho rozsáhlá tvorba básnická i prozaická se svojí nadčasovou kvalitou řadí k předním dílům české literatury 2. poloviny 20. století a dočkala se řady vydání i překladů do světových jazyků.
  • Tycho Brahe bude nejspíše kandiátem pro ty, kteří přiliš neholdují literatuře, ale zato milují vědu.  Astronom a astrolog Tycho Brahe působil v Brandýse za časů rudolfinské renesance. 
  • Bohuslav Balbín napadne snad každého správného vlastence. Byl totiž kanovníkem staroboleslavské kapituly, kronikář a obránce jazyka českého. 
  • Emil Zátopek je pro každého sportovce v Brandýsu a Staré Boleslavi osobností číslo jedna. Stal se totiž prvním člověkem na světě, který uběhl desetikilometrovou trať pod 29 minut. Trénoval rád právě ve Staré Boleslavi.