Epidemie žloutenky ve Slaném! Kde vznikla a proč jsou v ohrožení hlavně děti?

Žloutenka typu A se může šířit i nepozorovaně přes pacienty bez příznaků.
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zatím je nakažených jedenáct, jenže hrozí, že v rizikovém areálu onemocní i další. Pak by se pacienti počítali ve stovkách, možná i tisících. Hygienici ve Slaném tak mají pořádně zamotanou hlavu a plné ruce práce. Jak to zastaví a půjde to vůbec?

Ve Slaném se začala rychle šířit vysoce nakažlivá žloutenka typu A. Jde o takzvanou nemoc špinavých rukou. Ohniskem nákazy je přitom jen jeden areál, ve kterém žije asi stovka lidí včetně relativně vysokého počtu dětí. 

Žloutenka typu A je virová hepatitida, virová infekce jater. Nemoc postihuje především děti a mladé lidi. V České republice byla v roce 2008 epidemie žloutenky typu A, po které virus neustále cirkuluje v populaci.

Problém ve vyloučené lokalitě 
Hygienici už zpravili o situaci místní školy, jenže pomůže to? Problémovou zónou je totiž areál bývalých pekáren v Pražské ulici. "Jedná se o soukromý pozemek, který má majitel bydlící ve Venezuele. Zde má jen svého výběrčího nájemného," potvrdil starosta Slaného Martin Hrabánek.

Jenže místní obyvatelé mezi sebe nechtějí nikoho pustit. "Před měsícem jsme objížděli všechny sociálně vyloučené lokality a jediné místo, kam nemáme přístup, je právě zde," vysvětlil Hrabánek.

V lokalitě, která je obývaná zejména romskou menšinou, žije podle správce budovy 90 lidí, z toho asi 30 dětí, přičemž některé z nich onemocněly žloutenkou už v březnu. Dalším nepříjemným faktem je, že počty lidí žijících v neutěšených hygienických podmínkách se rychle mění, a tak je i vysoké riziko přenosu nemoci z areálu ven. Bydlení v bývalé pekárně však není standardní ubytovnou, a je proto zejména na obyvatelích tohoto areálu, jak se k situaci postaví a jestli nenechají narůst epidemii do obřích rozměrů. 

Onemocnění se šíří nejvíce tzv. fekálně-orální cestou, znečistěnýma rukama, kontaminovanou vodou, zeleninou a potravinami.

Hygienická opatření 
Podle hygieniků je v současné době nakažených minimálně 11. Naštěstí alespoň s nimi místní spolupracovali. Zdravotníci jim tedy zatím nařídili, aby navštívili lékaře. Také doporučili restauracím, hernám, obchodům a školám, aby více dbaly na základní hygienu.

Těm, kteří byli v kontaktu s nemocným, je nařízeno: 

  • dohled lékařů
  • očkování
  • dezinfekce
  • zákaz cestování
  • zákaz chodit na hromadné akce
Víte, že počet lidí, kteří umírají na různé formy žloutenky, celosvětově stoupá? Experti to připisují zneužívání alkoholu a drog. 

Školy se bojí

Školy ve Slaném se bojí nákazy, a proto zahájily velký úklid a desinfekci. Ve škole Na Hájích už jedno dítě před měsícem onemocnělo a rodiče si tak dávají pozor. Do ústavů chodí i odborníci, aby dětem přiblížili rizika a vhodnou prevenci. "Je pravdou, že v lokalitě Pražského předměstí se objevila hepatitida typu A. Některé děti přišly do kontaktu s dalšími dětmi ve škole a právě z tohoto důvodu jedná Krajská hygienická stanice přímo s vedením škol, kde se žloutenka vyskytla," vysvětlila mluvčí Slaného Lucie Krčková.

Projevy nemoci

V první fázi se projevuje chřipkovými příznaky, jako je teplota, nevolnost, bolest hlavy a břicha, celková slabost. V další fázi nemoci dojde ke zhoršení potíží, kdy má pacient tmavou moč a světlou stolici a někdy svědění kůže.

Příznaky v některých případech nemusí být přítomny a nemocného přivádí k lékaři až žluté zbarvení kůže a bělma oka. U 10 % pacientů může dojít ke komplikovanému průběhu onemocnění. Existují i bezpříznakové formy infekce, kdy se nemocný pohybuje v populaci a nepozorovaně přenáší virus na další osoby.