Nejkrásnější nádraží v kraji: Na co se mohou v Kutné Hoře těšit?

Tak tohle je skutečný skvost
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Autobusové nádraží v Kutné Hoře bude velká paráda! Nevěříte? Podívejte se! Město s prací opět postoupilo o velký krok kupředu a dokonce už došlo i k oficiální prezentaci. Výsledek je skutečně velkolepý.

Projekt výstavby nového autobusového nádraží je v Kutné Hoře už několik let hodně diskutovaným tématem. Někdy se řešilo více, někdy méně, ovšem nyní je jasné, že je jeho výstavba opravdu hodně blízko. 

Terminál by měl vzniknout na ploše, která bude třikrát menší, než je současné nádraží. Vznikne tak luxusní stavba a navíc se ušetří místo. Momentálně totiž staré nádraží zabírá obrovských 9 000 m².

"Nevyužívané pozemky společně s bývalou drážní budovou mají potenciál obohatit centrum města o významný dopravní uzel a dát území novou kvalitu. Snahou studie je soustředit veřejnou dopravu do jednoho místa, zkrátit vazby mezi autobusovou a vlakovou dopravou, celé území maximálně využít a zpřehlednit," uvádí architekti společnosti EHL&Koumar, která zakázku získala.

Na co se mohou cestující těšit?

Klínovitý pozemek autobusového nádraží by měl být zastřešen lehkou ocelovou konstrukcí, která se velkoryse otevírá do centra. Zázemí pak bude záměrně redukováno na dva pevné bloky toalet a prodejny lístků. 

Využít by se měla dobře i bývalá drážní budova při ulici Štefánikova, kde by mohla být kavárna se zahrádkou, turistické centrum a také kanceláře dopravní společnosti. Vedle autobusového nádraží by pak mělo vyrůst také záchytné parkoviště pro 58 vozů, které bude doplněné zelení a také uzavíratelnými boxy pro kola. 

"Chtěli bychom, aby cesta na autobusové nádraží byla také událostí, která obohatí veřejný prostor města," podotýkají architekti a pohrávají si s nápadem uplatnit zde sochy s různou tematikou. V tomto ohledu spolupracují se sochařkou Ivanou Šrámkovou. 

Nový terminál by mohl pomoci s častými dopravními komplikacemi v Kutné Hoře. Přeci jen by mohl v lidech vzbudit větší zájem o cestování MHD. S autodopravou je to nyní ve městě dost bída. Aktuálně se totiž řeší další problémy na světelné křižovatce U Podlipných a ještě nějaký ten měsíc budou. Proč tedy nespojit příjemné s užitečným?

Projekt má spolknout 50 milionů korun

Je jasné, že podobně luxusní nádraží nebude zadarmo a na jeho výstavbu bude potřeba skutečný balík, konkrétně by se mělo jednat o 50 milionů korun. "Pokud bude projekt pokračovat, pak se určitě pokusíme o dotaci," vysvětlil Martin Kremla z městské radnice, že z kutnohorské kasy tohle financováno skutečně nebude. 

Nového terminálu by se měli dočkat i v Týnci

Kutná Hora není jediným středočeským městěm, kde v budoucnu vyroste nový terminál. Podobným případem je také Týnec nad Sázavou. Tam mají také nevzhledné nádraží a už dlouho čekají na inovaci. 

"Tento projekt je pro město velmi důležitý. Chceme, aby se tu místní občané i turisté, kteří sem přijedou, cítili dobře. Máme zpracovanou veškerou dokumentaci a projekt, takže do konce prvního pololetí bychom měli podat žádost o dotaci," informoval starosta Týnce nad Sázavou Martin Kadrnožka.