Zničené úvalské ulice budou konečně opraveny. Na co se připravit?

Úvalské silnice dostanou novou podobu
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Hluk, prach a nepohodlí obyvatel. V Úvalech má dojít k proměnám mnoha ulic, což je samozřejmě dobrá zpráva. Na druhou stranu to určitě zasáhne do každodenního života lidí. Jak moc a kterým místům bude lepší se vyhnout?

Konečně se zadařilo a Úvaly se mohou pustit do opravování poničených silnic. "Dlouhé roky jsme se na radnici systematicky věnovali projektu vykupování a získávání pozemků pod městskými komunikacemi. Ještě nedávno nám velká část z nich nepatřila, což nám zásadně omezovalo možnosti, jak s ulicemi naložit," vysvětlil starosta Petr Borecký. 

Přípravy jsou teď konečně hotové. Možná až na pár posledních výjimek, které se doladí v historicky velmi krátké době. Proto se tak mohl konečně schválit program rekonstrukce úvalských ulic pro roky 2017 - 2020. "Cílem je především to, aby měly všechny ulice funkční veřejné osvětlení, vodovod a kanalizace." 

Pozor...začínáme!

V Úvalech nic neodkládají. Když jsou v pořádku papíry, jde se makat. Rekonstrukce tak začíná už v úterý 2. května. Začíná se budováním splaškové kanalizace v lokalitách Hájovna, Nad Okrájkem a v Horově ulici. V polovině května pak začnou práce také v ulicích U Kaberny, U Starého koupadla, U Výmoly, v Kladské, Lužické a Rumunské. V červenci se pak přidá ulice Barákova. 

Další komplikace v Úvalech. Dopravu budou řídit fotbalisté

AKTUALITA Z MĚSTA: 

Provizozní TESKO stavba u školy bude mít díky dotaci novou tvář. Úvalská základka v budoucnu získá další moderní objekt vybavený čtyřmi třídami. Zrekonstruovaný pavilon pomůže překlenout nedostatek tříd v základní škole.

Zajímavé jsou především metody, kterými se bude opravovat. Úvaly totiž volí individuální přístup k jednotlivým ulicím. Používat se bude živičný povrch, stříkaný asfalt, ale také válcovaný recyklát. S tím byl v minulosti celkem problém v Muchově ulici, kam se hromadně navážel během rekonstrukce silnice I/12. Došlo tam k velkému provozu nákladních automobilů a obyvatelé si stěžovali na nepohodlí a hluk. 

Současně s komunikacemi budou také realizovány opravy a rekonstrukce chodníků. "Hlavní důraz klademe na chodníky v místech, kde musí lidé chodit přímo po silnici a místo lze velmi těžko obejít," dodal Borecký s tím, že tyto nebezpečné úseky budou mít přednost. 

Doufejme, že až bude "po všem", život v Úvalech bude zase o něco lepší. Současná podoba ulic a silnic je tu skutečně velmi špatná. Problémy to v minulosti nadělalo třeba místním chovatelům klokana Helmuta. Ten se jim ztratil kvůli špatně zabezpečenému výběhu a také kvůli rozkopaným silnicím se ho nepodařilo chytit.