Kutná Hora řeší problémy s veřejným osvětlením. Budou lidé po tmě?

Veřejné osvětlení v Šipší se bude revitalizovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velmi nepříjemné trable musí nyní řešit kutnohorská radnice. Sídliště Šipší totiž hlasí opakované problémy s veřejným osvětlením. Jakým způsobem se to bude řešit a kdy se obyvatelům světlo vrátí? Nebo snad budou i v noci potmě?

Radnice si je vědoma faktu, že sídliště Šipší nutně potřebuje nové veřejné osvětení. Proto ve spolupráci s Technickými službami Kutná Hora požádala o dotaci na revitalizaci sídlištních světel. Práce už dokonce začaly. Chvilkové výpadky však dále pokračují.

"Došlo k částečné rekonstrukci veřejného osvětlení v rámci investiční akce Revitalizace sídliště Šipší. Také se vybudovaly parkovací plochy a nová místa pro odpočinek a také sportování," uvedla referentka technického oddělení Kutné Hory Božena Marhanová. 

"Byla vyměněna svítidla se sodíkovou výbojkou za svítidla s LED technologií, a to konkrétně v ulici Jana Palacha a ve vnitrobloku ulice Opletalova. Tam došlo k celkové výměně světelných bodů včetně kabeláže," vypočítala vše Marhanová. 

Funkční, ale zastaralé

Aktuální situace se má tak, že světlo tak nějak svítí a funguje. Ovšem stává se, že vznikají nepříjemné lokální poruchy. K tomu je soustava velmi energeticky náročná a navíc neodpovídá dnešním požadavkům intenzity osvětlení. "Právě z tohoto důvodu chce město společně s provozovatelem Technických služeb postupně zastaralá svítidla, zhruba 161 kusů, vyměnit za moderní s vysokou světelnou a energetickou účinností."

NĚCO ZE STATISTIK:

Jen za loňský rok vyšla radnici elektrická energie veřejného osvětlení na více než 4 miliony korun. Údržba a opravy pak vyšly na dalších cca 1,6 milionu. 

Náklady na revitalizaci veřejného osvětlení by se měly pohybovat okolo 3,6 milionů korun. "Vše je ovšem odvislé od skutečnosti, zda získáme dotaci z programu EFEKT 2017, který vypsalo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Pakliže budeme úspěšní a finance získáme, práce budou prováděny tak, aby byla minimalizována nefunkčnost osvětlení a byla zajištěna bezpečnost ulic," dodala Božena Marhalová z kutnohorské radnice.

Problémy s osvětlením mají i obyvatelé, kteří žijí v lokalitě Královské procházky. Tam je totiž osvětlena pouze část ze směru z Pobřežní ulice. K nápravě problémů by mělo dojít v rámci druhé etapy oprav. Projekt je již hotov, ovšem zatím se hledá vhodný dotační titul. Starosta Martin Starý ovšem uvedl, že momentálně město musí řešit jiné věci, které mají přednost. 

Veřejné osvětlení řeší i Milovice

Tam je dokonce problém dlouhodobý, osvětlení je v obci hodně staré. Řešení situace je navíc na dlouhé lokte. "Ještě pár let bude trvat, než bude v úplném pořádku," uvedl vedoucí Odboru správy majetku města a investic Karel Pánek. 

Obyvatelé Milovic by se tak měli pomalu připravit na plán B. Tím může být nákup baterek, luceren a vůbec veškerých doplňků, které jim pomohou překonat tmu třeba během cesty domů z práce.