Dusíkovo divadlo dostane nový kabát: Na co se mohou v Čáslavi těšit?

Dusíkovo divadlo se bude i nadále rekonstruovat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Chlouba města už nebude pouze nevzhlednou chátrající budovou. Dusíkovo divadlo se totiž už delší dobu rekonstruuje a pokračovat se má i v následujících měsících. Jak budou investované miliony na budově vidět?

Třetí etapa rekonstrukce budovy Dusíkova divadla v Čáslavi je na spadnutí! Stavební práce probíhaly už během minulého roku, nyní chybí ještě zajištění statiky stavby a následně dojde také k výměně oken.

Ač se něco podobného může zdát jako poměrně snadný úkol, opak je pravdou. Kvůli zachování historické hodnoty budovy se totiž musí některá z oken repasovat. Další pak budou nahrazena replikami. 

Divadlo bylo kolaudováno v roce 1869 a následně zde proběhla řada plesů ke slavnostnímu otevření. Od té doby se denně hrálo až několik her, přičemž nejčastěji se jednalo o hry Tylovy, Klicperovy a Štěpánkovy. 

Čeho se týká další etapa?

Dojde především na vnitřní prostory. V příštích letech má také dojít k opravě hlediště i orchestřiště, vybudovat se má i divadelní bar. Milovníky historie pak potěší odkrytí a úprava původnich podlah, které jsou v současné době zakryté kobercem. 

"Akce je nyní ve fázi, kdy se zpracovává projektová dokumentace a město zahajuje zadávací řízení na dílčí část projektu. Konkrétně jde o rekonstrukci obvodového pláště (fasáda, výplně otvorů) a dále o kompletní rekonstrukci divadelních foyer," vysvětlila vedoucí oddělení investic Čáslavi Markéta Petrová. 

Třetí etapa bude rozdělena do tří částí, a to hlavně kvůli finanční náročnosti. Čáslav totiž nevyužije žádný z dotačních titulů a bude vše financovat z vlastních zdrojů. Celková cena třetí etapy by měla vyjít zhruba na 17 milionů korun.

Dusíkovo divadlo je největší divadelní institucí v Čáslavi. Budova divadla leží v Masarykově ulici a je chráněna jako kulturní památka České republiky. 

"Záměrem je, aby provedení prací probíhalo po etapách v letech 2017-2019 s tím, že vše bude realizováno v době divadelních prázdnin. Díky tomu se vše mírně prodlouží na dobu od června do září příslušného roku. Třetí etapa by měla být dokončena do dubna 2019, přičemž jde o vnější fasádu. Tato práce se už samozřejmě dá provádět i v souběhu s provozem divadla," pokračovala Petrová.

Kvůli rekonstrukci Dusíkova divadla bude letos kratší sezona. Ta by měla být ukončena s posledním květnovým dnem. Poslední vystoupení je ovšem naplánováno na 1. června, kdy zde vystoupí na tradiční akademii Dům dětí a mládeže Čáslav.