Havarijní stav plynovodu potřebuje rekonstrukci: Poděbrady čeká další uzavírka

Nový plynovod bude nejen v Puškovinově ulici
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Výkopové práce, uzavírky a s tím spojené problémy s dopravou. To je budoucnost Poděbrad. Kde přesně k nepříjemnostem dojde a jak dlouho by měly práce trvat?

Obyvatelé a především řidiči, kteří žijí nebo třeba jen pracují či projíždějí městem Poděbrady, by si měli dát v následujících dnech a týdnech velký pozor. Chystá se totiž kompletní výměna plynovodního řadu a plynárenského zařízení. S tím samozřejmě souvisí další práce, které k tomu nevyhnutelně patří.

Kde přesně se bude opravovat?

Rekonstrukci si žádá zejména Puškinova ulice. Právě v ní se nachází plynovodní řad a zařízení, které jsou v naprosto nevyhovujícím, dokonce doslova havarijním stavu. Výměna je tudíž nutná a nelze ji odkládat. "Realizaci kompletní výměny má na starosti firma GasNet. V rámci toho dojde k výkopovým pracím a zásahu do komunikace," uvedla Lenka Hotovcová, vedoucí odboru kanceláře starosty Poděbrad.

ZAJÍMAVOST Z MĚSTA:
V Poděbradech by měl vyrůst nový obchodní dům, konkrétně pak prodejna Billa v ulici U Bažantnice. Investor již městu představil návrh přízemní haly o zastavěné ploše 2 208,6 metrů čtverečních. Se záměrem souhlasí i komise urbanismu a dopravy. Nyní investora čeká zapracovat na vyřešení území v zadní části za objektem.

A když už se bude v Puškinově ulici kopat, je třeba toho využít k vytvoření širšího projektu. Koncepční myšlení Poděbradům tedy nechybí. "Město má vzhledem ke stavu vozovky Puškinovy ulice zájem o obnovu povrchu v celé šíři, proto v souvislosti se zmíněnou opravou jedná s firmou GasNet o spolupráci při stavbě a o finančním podílu obou stran na úplné obnově povrchu kominikace," vysvětlila Hotovcová.

Otázkou ovšem je, jestli se to povede dotáhnout do konce a případně pak "za kolik". "Příslušná smlouva ještě není uzavřena a dosud neznáme definitivní cenu podílu, který má uhradit město, a nevíme dokonce ani termín oprav," sdělila nám vedoucí odboru kanceláře. Práce na plynovodu by ovšem měly odstartovat již dnes (pondělí 15. května) a trvat by měly zhruba do 2. června. Kdy a pokud vůbec se tedy přidají i další opravy, je zatím ve hvězdách.

Nový plynovod bude umístěn také v přilehlých ulicích, konkrétně se jedná o ulice Boženy Němcové, Sládkova a Karolíny Světlé. V těchto lokalitách by se mělo pracovat od konce května do 23. června. 

Společně s těmito prácemi je samozřejmě nutná uzavírka a také stanovení objízdné trasy. K tomu ovšem zatím ještě nedošlo a čeká se, až jak dopadne vytvoření příslušné smlouvy města a firmy GasNet.